Egy amerikai csodakancát bemutattunk korábban. Íme, most egy másik szenzációs versenyló.

Rachel Alexandra 2006-ban látta meg az eget Kentuckyban, Medaglia d’Oro lányaként. Amit ez a pej kanca letett az asztalra, azzal történelmet írt. Rachel Alexandra volt az első kanca az utóbbi 85 évben, amely megnyerte a Preakness Stakest (Gr 1; a Triple Crown második ága), és az első, aki valaha nyerni tudott a Woodward Stakes (Gr 1) futamában. Trénere Steve Asmussen, állandó zsokéja Calvin Borel. Csodálatos karrierje során 19 versenyben állt rajthoz, 13-szor nyert, 5-ször lett második. Életnyereménye 3,506,730 dollár. Hat amerikai állam nyolc pályáján versenyzett. Több pályarekordot is megdöntött. 2009-ben elnyerte a Legjobb Hároméves Kanca és az Év Lova címet Amerikában. 2010-ben Gr 3 szintű futamot neveztek el róla.

A Preakness Stakes. Személyében 85 év után először nyerte kanca.

Rachel Alexandra 2010 szeptemberében vonult vissza a versenyzéstől. 2011-ben Curlin lett a párja, és 2012 januárjában pej méncsikónak adott életet. Ezután márciusban Bernardinivel párosították.Meg is született a kis kancacsikó, egészen pontosan  2013. február 12-én. Sajnálatos módon az anyakancánál komplikációk léptek fel nem sokkal az ellés után a csikó nagy súlya miatti vastagbélsérülés következtében, és kérdéses volt, egyáltalán megmarad-e? A lexingtoni Rood and Riddle Lóklinikán megműtötték Rachelt, de az állapota válságos volt egészen február 15-ig, amikor is arról kaptunk hírt, hogy jól reagált a szervezete a beavatkozásra, és az állapota lassan javul, az étvágya is kezd visszatérni. Mindeközben újszülött csikójának dajkát kerestek, és sikerült is találni egy alkalmas kancát, úgyhogy a kis kancacsikó nem sínylette meg a történteket, február 14-én már önfeledten szaladgált a karámban dajkája kíséretében.

Rachel szerencsére felgyógyult és visszatérhetett a klinikáról otthonába, a Stonestreet Farmra, azonban soha többé nem lehet csikója. A versenypályán elért eredményei azonban örökre halhatatlanná teszik.

Képforrás: www.brisnet.com

Kiss Barbara