Míg több európai ország kosárlabda rajongói a hétvégén esedékes kupák miatt égnek lázban, addig Amerikában őrület volt tegnap. Egyrészt újraindultak az előző heti All Star hétvége után a meccsek, másrészt tegnap volt a híres trade deadline, azaz a cserehatáridő vége.

Aki nem járatos a témában képzelje el, hogy olyasmi ez, mint a focistáknál az átigazolási szezon. Persze jócskán vannak különbségek, hiszen az NBA belső szabályzata bonyolult és összetett. Ott nem úgy működnek a dolgok, hogy bárki bármennyiért vásárolhat játékost. Cserék útján, a játékos börzén, vagy a szabadügynök piacról lehet feltölteni a keretet. Érdekes, hogy a cserehatáridő utolsó napja, mindig nagy őrületet hoz. Égnek a telefonok és a csapat kialakításáért felelős General Managerek szüntelenül alkudoznak egymással. A szurkolók pedig teóriákat gyártanak és folyamatosan követik a közösségi médiákból érkező pletykákat. Olyan hagyománya van ennek, hogy sokkal ritkábban fordul elő, hogy egy lassú faxolás hiúsít meg egy tranzakciót, mint a focistáknál, legutóbb nyáron a De Gea Real Madrid házasságot.

Olyan nagy játékosok is váltottak már ezen a napon csapatot, mint Carmelo Anthony, aki ekkor került Denverből a New York Knikckshez, vagy Pau és Marc Gasol féle csereüzlet, ahol a Lakers megszerezte Pau Gasolt és újra bajnokesélyes lett, de többek közt a fiatalabb testvér leigazolási jogát adta cserében a Memphisnek, ahol azóta Marc Gasol lett legenda. De a cserehatáridő utolsó napján váltott csapatot a két kitűnő hátvéd, Gary Payton és Ray Allen. Allen a Seattle Supersonicsnál igazi All Star játékos lett, Payton pedig fél év után ingyen távozott új csapatától a Milwaukee Buckstól. Sokáig lehetne még sorolni a jelentős tranzakciókat, de talán sokan nem értik, miért pont erre a napra hagyják a csapatok a cseréket. Az amerikai szurkolói oldalak jól érzékeltették mihez lehet ezt hasonlítani. Szerintük olyan ez, mintha farkasszemet néznének valakivel. Ilyenkor mindenki kivár, ki pislog előbb, és ki hajlandó áron alul értékesíteni a játékosát.

A tegnapi nap azonban viszonylag csendesen zajlott. Pletykálták ugyan, hogy csapatot cserélhet többek közt Dwight Howard, Kevin Love, Al Horford vagy épp Blake Griffin, csak, hogy az All Star játékosokat említsük, de végül csak kisebb kaliberű egyezségek köttettek. Sok csapatvezető, amerikai mondás szerint “Stand Pat üzemmódba” váltott, ami egy pókeres kifejezésből ered, miszerint valaki nem kér lapot, tartózkodik, de a kosaras körökben Pat Riley a Miami csapatvezetőjének kiváráson alakuló taktikája óta terjedt el. Ennek a taktikának is hála tudta összehozni egy évvel később a Dwayne Wade, Chris Bosh és Lebron James fémjelezte Miami Heatet.

A legjelentősebb cserét előre láthatólag a Los Angeles Clippers hajtotta végre, akik megszerezték a Memphistől Jeff Greent, a tehetséges, de problémás Lance Stephensonért cserébe. Green így csatlakozik korábbi bostoni edzőjéhez Doc Rivershez. Érdekesség, hogy a képen látható korábbi Szolnoki Olaj játékos Justin Holiday is csapatot váltott, és innentől a Chichago Bulls alkalmazásában áll. A keretek mostantól adottak, ebben a szezonban már nincs több csere az NBA-ben.

És ahogyan az elején már utaltam rá, idehaza is Magyar Kupa döntő mától vasárnapig, melynek összefoglalójával vasárnap este jelentkezünk.

kiemelt kép forrása: dubnation.co

Pozderka Ádám