2013. április 13-án a lóversenyzés több tízmilliós rajongótábora vett könnyes búcsút az ausztrál csodakancától, Black Caviar-tól. Nelly-t (ez a beceneve) 2010 novemberében ismerte meg az egész lóversenyvilág, amikor is négyhosszas előnnyel nyerte meg Ausztrália legnagyobb sprintfutamát. Ez volt az első győzelem Gr1-es, azaz a legmagasabb szinten. Ezt követően bárhol indult, mindig hosszak özönével nyert.  15-16 győztes futás után már olyan népszerű volt világszerte, hogy a másik négy kontinens mindegyikéről érkeztek (a brutális összegű rajtpénzekkel megspékelt) felkérések: utazzon oda és versenyezzen ott a csodakanca. Mert kiérdemelte ezt a jelzőt.

A sprintversenyek, ahol korábban sokszor 4-5 ló egyszerre zuhant a célba, unalmassá váltak, ha Black Caviar ott volt a pályán. Ő könnyedén kocogva is 2-4-5 hosszakkal nyert. A televíziós képeken jól látható volt, amikor a célegyenesre fordulva a legtöbb zsoké már ostorral biztatta lovát, Luke Nolen (BC állandó lovasa) csak nyugodtan ült és mosolygott. A szakma a lábai előtt hevert, és természetesen a közönség is.

Azon lóversenynapok hangulata, mikor ő is indult, teljesen megváltozott. Megjelentek a drapériák, a zászlók és a sikoltozó hölgyek. Fan Clubjai alakultak, népszerűsége világszerte az egekig tört. Természetesen, Ausztráliában is egyfajta vetélkedés alakult ki a versenyszervezők között, hogy pályájukra csábítsák a csodakancát. Bárhol indult, a telt ház garantálható volt. A nem ausztrál lóversenyrajongók azonban folyamatosan csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy a kanca csak és kizárólag hazai pályán szerepel, és ők nem láthatják élőben. Ez a felvetés persze butaság, hiszen míg azokban az években pl. Európában és az Államokban egyetlen világklasszis sprinter sem volt, addig Ausztráliában minimum öt, akik többsége már kapitulált BC előtt, ráadásul a pénzdíjak sokkal magasabbak a kenguruk földjén.

Black Caviar (Bel Esprit - Helsinge) wins Coolmore Lightning Stakes (G1) on Saturday 18 February 2012.  It was her 19th consecutive victory, she remains unbeaten, and gave her a 5th Group 1 victory at Flemington.  Hay List (Glyn Schofield) was 2nd.  Black Caviar was ridden by Luke Nolen and tained by Peter Moody.  Photo by Bronwen Healy.

Nelly mindenhová telt házat vonzott  Foto: thebreed.thethoroughbred.com.au

A világ minden pontjáról a csapatra nehezedő nyomásnak engedve trénere, Peter Moody mindezek ellenére mégis úgy döntött, hogy 2012 júniusában Európába utaztatják a csodalovat, hogy az hazáján kívül is bizonyítson. Már a ló repülőgépbe „tételét” több televíziós társaság élőben közvetítette, Angliába érkezvén pedig riporterek hada várta őt a reptéren, ahonnan rendőri felvezetéssel vitték newmarketi ideiglenes otthonába.

4080838-3x4-700x933

Black Caviar versenyszíneiben pompázó Taxi Londonban, a nagy futam előtt foto: abc.net.au

A versenyéig hátralévő napokban a vezető lapok újságírói tábort vertek a lóversenyzés bölcsőjének számító Newmarketben, hogy friss híradásaikat, képeiket kürtölhessék világgá Nelly edzéseiről. A Royal Ascot zárónapján, 2012. június 23-án telt ház, több mint 70 ezer néző látogatott ki a London közeli versenypályára, hogy élőben lássa az ausztrál csodalovat, az 1200 méteres Diamond Jubilee Stakes-ben. (Melbourne-ben, a Federation Square-en az éjszakai óra ellenére is tízezrek nézték a futamot egy hatalmas kivetítőn, míg világszerte vélhetően tízmilliók otthonaikban.) A mérlege ekkor 21 futás – 21 győzelem volt. Ascoti páholyában természetesen ott volt II. Erzsébet királynő is.

A versenyben nem mutatott akkora fölényt, mint odahaza (később kiderült: kettős izomsérüléssel futott), de a célhoz közeledve itt is magabiztosan vezetett. 75 méterrel a vége előtt azonban lovasa kiengedett, és kis híján odalett a makulátlan mutató. A kanca azonban érezte a veszélyt, megrázta magát és orrhosszal megnyerte a versenyt. A közönség őrjöngött és hatalmas tapssal jutalmazta a 22. győzelmet.

Az első díjat maga a királynő adta át, és a tréner úgy nyilatkozott:

találkozott végre Ausztrália két királynője.

Ezt még három siker követte és 25 győzelem után a lóverseny történelem valaha élt egyik legnagyobb versenylova a versenypályákat boldog mamaszerepre “cserélte”. Az ausztrál lóversenysport (ami abszolút a földkerekség legjobbja) máig nem talált arra a pompázatos négylábúra, aki Nelly örökébe léphet.  Most azonban felcsillant a remény, ráadásul ismét egy kanca nevétől hangosak a lapok. Ma hajnalban ugyanis Winx sorrendben hetedik versenyét is megnyerte. Ő azonban már nem veretlen, de tizenegy sikeréből négyet, a legmagasabb szinten – legtöbbször méneket is megelőzve – szerzett. A szuperkanca teljesítménye annyira meggyőző, hogy trénere, Chris Waller azt sem zárja ki, hogy megpróbálják behúzni a „Doncaster Mile-Queen Elizabeth” duplát. Márpedig ennek a két, áprilisi versenynek 7 millió ausztrál dollár a pénzdíja. Kíváncsian várjuk következő futását, akinek egyébként szintén Street Cry a papája, mint az általunk korábban bemutatott Zenyattának.

Kiemelt kép: racingfans.com.au