Mai vendégünk szintén nagyon szép, szintén nyíregyházi és szintén zsoké.

F: Rebeka! Először is gratulálni szeretnék az idei teljesítményedhez. Te lettél az amatőr champion. Mit jelent számodra ez a cím?
GR:  Nagyon szépen köszönöm. Nagyon sokat jelent számomra. Mint minden sportoló életében, mindenkinek kellenek a visszajelzések. Ez a díj azt jelenti számomra, hogy jó irányba haladok és, hogy a sok belefektetett munka és a nélkülözés nem volt hiába való.

F: Miben különbözik az amatőr bajnok a Németh Ferenc sorozat bajnokától?
GR:  Az amatőr versenyeken csak amatőrök indulhatnak, a Németh Ferenc Ev. sorozat pedig, 10 versenyt nem nyert hivatásos és amatőr lovasoknak van kiírva. Tehát amatőr champion csak amatőr lehet, a Németh Ferenc Ev. sorozat győztese pedig 10 versenyt nem nyert amatőr és hivatásos zsoké egyaránt.

F: Ahogyan előző riportalanyunk, Suták Csenge, úgy Te is nyíregyházi vagy. A magyar lóversenynek egész komoly bázisa van Nyíregyházán és környékén. Mit gondolsz erről, vajon miért ilyen erős az a bázis?
GR: Úgy gondolom azért, mert Nyíregyházán különösen kedveltek a lovassportok, így a galopp mellett ezekben is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhetnek.

F: Ez rögtön felveti azt a kérdést, hogy a gimnáziumi tanulmányaid mellett, hogy néz ki egy heted? Azaz hányszor lovagolsz munkában, mert feltételezzük, csak a vasárnapi versenyekre utazol a Kincsem Parkba?
GR: Versenyszezonban elég zsúfoltak a napjaim. Nálunk 7.30-kor kezdődik a tanítás, ezért 5-kor kell kelnem, hogy még suli előtt el tudjak menni  futni. Suli után első utam mindig az istállóhoz vezet.Vasárnap reggel pedig szüleimmel Pestre utazunk.

F: Mennyire nehéz neked a lovaglás mellett a tanulmányaidra koncentrálni?
GR: Sajnos nehéz, főleg az idei év, mivel idén érettségizem, így sokkal több időt kell fordítanom a tanulmányaimra, de úgy, hogy ne szoruljon háttérbe a lovaglás sem.

gr13

F: Mindenkit érdekel az a kérdés, hogy az egész évben szinte koplaló zsokék, télen és főleg karácsonykor, úgy „igazán bezabálhatnak”, vagy olyankor is szigorú étrend van?
GR: Általában minden zsoké verseny szezon utáni két hónapban kicsit „elengedi magát”, főleg karácsonykor, amit természetesen januártól szigorú diéta és edzés követ.

F: A másik, amit kötelező megkérdeznünk egy zsokébajnoktól: volt 2016-ban olyan futamod, ahol a ló azért vesztett helyezést, mert már nem üthettél többet a nevetséges ostorszabály miatt?
GR: Nem, hál istennek nekem idén ilyen problémám nem volt, viszont amatőr futamban kaptam már ki ostor hiánya miatt, mivel ott nem vihetünk ostort.

F: Ki az a lóversenyzés világában, akitől a legtöbb tapasztalatot szerezted, akitől a legtöbbet tanultál?
GR: Egyértelműen az idei év champion zsokéjától, Stanislav Georgievtől.

F: Sok külföldi futamot megnézel, hogy tanulj a világsztár zsokéktól? Ki a kedvenced közülük?
GR: Természetesen figyelemmel kísérem a lóversenyzés nagyvilágát. Leginkább az angol és a francia eseményeket követem, de az amerikai, emirátusi és ausztráliai nagy versenyeket is megnézem. Két kedvencem is van: a franciáknál Christophe Soumillion többszörös francia zsoké champion. dettoriAz angoloknál Lanfranco „Frankie” Dettori: az a zsoké, akinek szobrot emeltek Ascotban, mert egy versenynapon 7 futamból mind a hetet megnyerte! Ez máig utolérhetetlen teljesítmény, ezért mindenképpen egy ikon számomra!

F: Kilistáztuk az idei győzelmeidet és azt láthattuk, hogy elég sok trénernek ültél, és nyertél versenyt. Ez pozitív visszajelzés számodra, hogy ilyen sokan felkértek?
GR: Igen, hiszen egy zsokénak az a legnagyobb elismerés,ha minél több tréner tiszteli meg újra és újra a bizalmával.

F: Az amatőrök Európa-Bajnokságán Te képviselted Magyarországot. Miért Te indul(hat)tál, és milyen emlék ez számodra?
GR: Én vezettem az amatőr ranglistát, így rám esett a választás. Sajnos a sorsoláson elpártolt mellőlem a szerencse, így nem sikerült esélyes lovakat húznom, ennek ellenére nagyon pozitív élményekkel gazdagodtam. Minden magyar sportoló nagy álma, hogy egyszer Magyarországot képviselhesse.

F: …és melyik volt a számodra a legemlékezetesebb győzelem 2016-ban és miért?
GR: Ez nagyon nehéz kérdés, mert minden verseny egytől egyig a kedvencem, de ha nagyon választanom kellene, a Try Well hendikepet tudnám kiemelni közülük, amit kedvenc lovammal, Agorával nyertünk meg. Jozef Rosival mester idomítottja különösen a szívemhez nőtt, kétszer álltunk együtt starthoz és mindkétszer nyerni tudtunk.

F: Van olyan ló, akit nagyon szívesen lovagolnál versenyben, mert már régóta nagy álmod?
GR: Igen,mikor itthoni teendőim engedik, az Esde Bt. istállójához megyek lovagolni, ahol nagyon nagy kedvencem Erdély. Egyik nagy álmom, hogy  egyszer  versenyben is lovagolhassam.

F: Milyen érzés volt számodra több ezer ember előtt (az Ügetőszilveszteren) átvenni a bajnoknak járó serleget?
GR: Amióta a lóverseny világába belecseppentem, nagy álmom volt, hogy a legjobbak mellett állhassak a díjátadón. Fantasztikus érzés volt átvenni a díjat és még egyszer szeretném megköszönni azoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak sikeremhez.

F: Mivel szeretnél foglalkozni a gimnázium után? Profi zsoké szeretnél lenni?
GR: Gimnázium után egyetemen szeretnék továbbtanulni, de nagy álmom az is, hogy elismert profi zsoké lehessek.

gr11

F: …és mivel foglalkozol legszívesebben szabadidődben, amikor nem lovagolsz, és nem tanulsz?
GR: Sajnos nagyon kevés szabadidőm van, de ha tehetem azt a kutyámmal, Mike-val töltöm.

F: Köszönöm szépen, hogy időt szakítottál ránk, nagyon sok sikert még a zsoképályán!
GR: Én köszönöm az interjút és a lehetőséget minden trénernek és tulajdonosnak!

Téli interjúsorozatunk hamarosan folytatódik, de hogy ki lesz a következő alany, azt megtudhatjátok a Favorit Facebook oldalán. Kövessétek!

Gönczi Rebeka – Favorit (Horváth Milcsi/Szabó Enikő)  – 2017 január.  

Fotók:  Mérges Enikő/Racing Portal, Berta Zsanett – Photo Finish, Cybercat photo, Getty Images,