Az NBA arénákat bemutató sorozatunkban most a címvédőhöz látogatunk.

Cleveland immár nem csak a Rock and Roll Hírességek Csarnokáról híres, hanem többek között a LeBron James vezette Cavaliers-ről, akik tavaly egy hihetetlen fináléban győzték le, a talán esélyesebbnek vélt Warriorst, és első alkalommal hozták Ohio államba a bajnoki aranygyűrűket. Nézzük, hol is pattogtatnak Kevin Love-ék.

A Quicken Loans Arena, vagy ahogyan mindenki nevezi “The Q” két és fél éves építkezés után 1994. október 17-én nyitotta meg kapuit (egy Billy Joel koncerttel), a Gateway Sports and Entertainment Complex részeként, Cleveland belvárosában. A Cavaliers első, itt lejátszott bajnokiján, a Houston Rockets volt az ellenfél, még az év november 8-án. Amikor 2005-ben a Quicken Loans (jelzáloghitelező cég) megvásárolta a névhasználati jogokat, a létesítményt modernizálták, az ülések, az audio és video rendszerek, a hang és fénytechnika, a biztonság, az öltözők és a páholyok terén.

A kivetítő a 2. legnagyobb az NBA Arénák közül, de tetőről lelógó 110 x 27méteres LED üzenőfal, a “bolygó legnagyobb tetőre szerelt LED kijelzője” –  a többségi tulajdonos, Dan Gilbert szerint.  Úgy látszik ez mégsem elég, mert az idei esztendőben ismét egy 140 millió dolláros felújításba kezdenek, amely a tervek szerint 2019-re fejeződhet be. Ez hatalmas összeg, hiszen 1994-es árakon 100 millió dollárba került az építkezés. Ahogyan minden NBA csarnoknál, itt sem a Cavs a kizárólagos bérlő, akiknek egyébként történetük során ez a 3. otthonuk.

Kosárlabda mérkőzéseken 20,562 buzdíthatják a kedvenceiket. Ebből 2000 szék a klubtagoké, és van 88 „luxury suites”, de természetesen a hipermodern aréna azért jóval több kategóriára van bontva, a “platinum suites”-tól a sima belépőjegyig.

A sok-sok sport és politikai esemény mellett olyan előadók koncerteztek az arénában, mint pl. az REM, Bruce Springsteen, Lady Gaga vagy éppenséggel Britney Spears, mégis az egyik legemlékezetesebb megmozdulás az volt, amikor is 2008 októberében „King LeBron” 20 ezer szimpatizánst „csalt ki” Barack Obama nagyképernyőn vetített 30 perces televíziós reklámfilmjére (amerikai történetek, amerikai megoldások), amit egy ingyenes Jay-Z koncert követett.

A következő részben Dallasba kalauzoljuk Önöket.

képek: theqarena.com, cleveland.com, wikipédia,  pcmaconvene.org, officesnapshots.com