Március 13-án, hétfőn a Coolmore Stud-ban enyhítették végleg Danehill Dancer időskori fájdalmait: a legendákat nemző megbecsült fedezőmént 24 évesen altatták el.

Három éve nem volt már szolgálatban a kivételes tenyészkancákat (is) adó ír tenyésztésű pej, 2014-ben ugyanis nyugdíjazták az aktív mének sorából.
„Danehill Dancer egy csodálatos apamén volt, aki jelentős örökséget hagyott hátra a Coolmore-ban fiai, Mastercraftsman, Choisir, és unokái, Starspangledbanner és The Gurkha által…” – nyilatkozott M.V. Magnier.

Ez az egy mondtat tökéletesen tükrözi, mit nyújtott Danehill Dancer a galoppvilágnak: leszármazottjai uralkodó szerepet töltöttek be a brit és ír pályákon mérföldtől a hosszútávig, míg az ausztrál gyepen kiváló sprinterek öregbítették a nevét. Jelentős előnyt jelent egy versenylónak, ha anyai oldalán feltűnik Danehill Dancer neve: Minding és Alice Springs „köszönhető” többek közt neki. Az egykor 38 ezer ír fontért vásárolt telivér tehát bőven kinőtte az előzetesen feléje támasztott elvárásokat: kétévesen a szezon végén bajnoknak kiáltották ki (bár a későbbiekben már nem jutott a csúcsra), fedezőménként azonban már az Egyenlítő mindkét oldalán sikert sikerre halmozott. Az ezredfordulós 3500 ír fontos árfolyama 2007-re 115 000-re emelkedett, 17 év alatt pedig 170 Stakes-bajnokot köszönhettek neki Írországtól Ausztráliáig.

dd

Isten veled Danehill Dancer!

A Coolmore birodalom királya azonban még mindig aktív: Galileo káprázatos „hölgykoszorút” kapott: a héten 36 óra leforgása alatt fedezte például be Kind-ot (Frankel és Noble Mission anyját), két kancát, kik az elmúlt három évben klasszikus-győztest adtak, a tavalyi sprintcsillag Mecca’s Angel-t és a Danehill Dancer apaságú Chintz-et (The Gurkha anyját).

A Coolmore háza táján azért ünnepelni való is történt: az ausztrál turf egykor utolérhetetlen kétévese, és bajnok háromévese, a fantasztikus Pierro első black-type ivadékát könyvelhették el. Egy hete lánya, Tulip Gr3-as versenyben győzött Rosehill gyepén, és apja útjára térve starthoz áll a világ legdrágább kétévesek számára nyitott futamában, a 3,5 millió dolláros Golden Slipper-ben (amit Pierro 2012-ben nyert meg).

Szintén Ausztráliában ünnepelhettek még valami „elsőt”: csak ebben az esetben a Darley-ról, és egy első győztes ivadékról van szó. A Kentucky Derby és Dubai Világkupa bajnok Animal Kingdom kapta meg első győzelmét apaménként, mikor Earth Angel élete első versenyében Ballarat gyepén aratott diadalt 1200 méteren. A siker rögtön előre láthatónak fog tűnni, ha megmondjuk: Damien Oliver ült az ötszörös Gr1-győztes Miss Finland lányának hátán. Anya-lánya pedig mind David Hayes felügyelete alatt jutottak a versenypályára.

01

És ha már ennyire elmerültünk az ötödik kontinens lóversenyvilágában: múlt héten megírtuk, hogy a képen látható William Buick tölti be az előzetesen James Doyle által betöltött James McDonald szerepét, és közel sem okozott csalódást. A múlt szombati rosehill-i versenynapon, melynek keretei között két győzelmet és három helyezést szerzett a királykék gárdának.

Csondor Orsolya/Racing Portal, képek: Coolmore twitter, Bradleyphotos.com.au