Míg az amerikai galoppszezon robog tovább, rohamosan közeleg a Royal Ascot és fenomenális búcsút intettek Hongkong legjobbjai.

E heti krónikánkat kezdjük is hát egy befejezéssel: Hongkong szezonjának utolsó Gr1-es versenyében egy nagy kérdés került megválaszolásra – mennyire bírja a távot Werther? Nagyon is jól: a vasárnap Champions & Chater Cup-ban (2400 m) olyan könnyedséggel lépett el legfőbb riválisától, a címvédő Blazing Speed-től, mintha sose lett volna kérdéses, képes-e rá. Hongkong tavalyi Év Lova egy éve ugyanitt harmadikként ért célba, de most három hosszal utasította maga mögé Sha Tin krémjét. Az ötéves Tavistock apaságú herélt nyergében az ausztrál Hugh Bowman ült:

„Bár az a megérzésem volt, hogy a 2400 méter túl van a határán, azt hiszem ma bebizonyította, hogy semmi baja sincs vele abban az esetben, ha nyugodtan meg tudja várni a célegyenest.”

01

Jár a puszi Werther-nek. Fotó:HKJC Racing twitter

A Hong Kong Gold Cup februári diadala után ez a második felsőkategóriás sikere idén az új-zélandi tenyésztésnek, így akár újra meg is koronázhatják Év Lovaként. Bár a cím legfőbb várományosa még mindig Rapper Dragon, ki a történelemben az első „Négyévesek Hármas Koronáját”, mielőtt a Champions Mile-ban életét vesztette. John Moore trenírozottjának így mindenképp jól kell szerepelnie a decemberi nemzetközi meetingen, ha újra a fejére kívánja a koronát: Moore jelenleg a Hong Kong Cup (2000 m) és a Vase (2400 m) lehetőségét is nyitott kérdésként kezeli.

Ugyanígy Graham Motion szeme előtt is két potenciális futam lebeg egy nagy, nemzetközi meetingen: Queen Anne Stakes (Gr1) vagy Duke Of Cambridge (Gr2) valamelyike lesz a bámulatos 2016-os szezont produkáló Miss Temple City idei debütálása. Hogy miért csak most áll először starthoz egy amerikai telivér? “Természet-ősanya” már két korábbi felkészülést tett feleslegessé Belmont-ban és Churchill Downs-ban, mikor eső áztatta el a pályát.

mtc9x

Miss Temple City Ascot-ban. Fotó: The Club Racing, LLC

„Ez volt a terv a kezdetektől is, az egyetlen dolog, ami változott az az, hogy nem kapott előtte felkészítő futást. De úgy érezzük, ez egy olyan probléma, amit tudni fog kezelni. Makkegészséges, három-négy héten belül újra fel tudjuk készíteni versenyre.” – nyilatkozott Motion az ascoti kiruccanásról.

Nem lesznek azonban idegenek ott: eddig kétszer próbálkoztak a királyi gyepen, melynek eredménye két 4. hely lett a Duke Of Cambridge-ben. A győzelem már csak egy karnyújtásnyira van tőlük, így a tavalyi szezonban három Gr1-győzelmet bezsebelő kanca június 12-én Mark Casse La Coronel-jével együtt repülőre kerül.

Az ascoti sztárparádén azonban jogosan lehet hiányérzetünk: ahogyan múlt héten Solow-ról hoztuk a hírt, most a tavalyi 2000 Guineas hős és elit miler Galileo Gold kényszerül távol maradni a cilinderektől és kalapoktól zsúfolt, pezsgőben ázó nyári karneváltól, mert a Lockinge Stakes során sajnos lesérült. Paco Boy négyéves fiának tavaly dicsőséget hozott a nyár legnagyobb ünnepe, mikor győzött a St. James’s Palace Stakes-ben. Harry Herbert, az Al Shaqab verseny-menedzsere így nyilatkozott:

„A Lockinge-ben lévő futása igazán elkeserítő volt, de természetesen ennek már megvan a magyarázata. Nagyon kár, hogy nem tudtuk tovább vinni a szezonjában, mert a ló háromévesről négyévesre fordulva szinte kicsattan.”

Az Al Shaqab nem idegen a győztesek körében, de mégis Galileo Gold volt az első, ki klasszikus trófeát is nyert nekik. Hogy versenykarrierje befejeztével hol kezdi tenyészkarrierjét, azt még nem tudni.

3cd67e62519c2d41ae726d76e8fe2a1d

Galileo Gold

Szombaton minden szem Kalifornián volt: bár a nap főfutama a Santa Anita Gold Cup (Gr1) volt, a neves versenyt okkal nem tettük napirendre. A világszerte rendezett „világkupák” és korai nyugdíjazások miatt ugyanis kiveszik a klasszisság a mezőnyből: idén a négyéves Cupid szállította Bob Baffert hatodik kupáját, miután egy nyolc hónapos kihagyás után először állt starthoz.

Annál nagyobb szám volt a turf-kancák Gamely Stakes (Gr1)-e: a turf koronázatlan királynője, laminitis legyőzője, 2014 Év Kétéves Kancája, (és még lehetne sorolni a jelzőket), Lady Eli megint megmutatta, milyen fából is faragták, és komfortzónán kívül kerülve, de megnyerte negyedik Gr1-es versenyét. Divine Park ötéves lányának ezzel már minden aktív szezonjában van egy-egy felsőkategóriás győzelme.

Lady Eli a3 72

Lady Eli. Fotó: America’s Best Racing

A Frankel-hullám már Amerika partjait mossa: azután, hogy Japánban megszületett az első klasszikus-győzelme apaménként, szombaton az USA-ban is meglett az első nyertes ivadéka. A hároméves kanca, Rubilinda Chad Brown tréner kezei alatt (ki Lady Eli-t is trenírozza) életében először állt starthoz az 1200 méteres belmonti nyeretlenek számára kiírt futamban, és szemet gyönyörködtető “utolsókból-elsők” stílusban bő három hosszas győzelmet aratott.

A 2013-as francia Derby-győztes Intello sem szégyenkezhet ivadékai miatt: első indulója egyben első nyertese is. Szombaton a francia Tarbes versenypályán lánya, Sonjeu két és fél hosszal hagyta maga mögött nyeretlen ellenfeleit egy 1100 méteres kiírásban. A kétéves kanca tulajdonosai a Wertheimer testvérek, kikhez 2016. októberében Arqana vásáron került €75,000-ért. A büszke apamént pedig nem csak birtokolják, hanem ők tenyésztették is.

Csondor Orsolya