Nézzük meg, hol futják a híres-neves Kentucky Derby-t.

Kentucky állam legnagyobb városában, Louisville-ben található a 47 hektárt felölelő létesítmény. Hivatalosan 1875. május 17-én nyitotta meg kapuit, ezzel a 6. legidősebb lóversenypálya az országban. A kétezres évek elején nagy volumenű renováláson esett át, ugyanis felújításra kerültek a pálya védjegyévé vált ikertornyok és 79 luxus lakosztállyal gazdagodott a komplexum.

Kívülre eső homok talajú, ovális főpályája 1600 méter hosszú, ezen zajlik a Derby, belül pedig 1400 méter hosszan húzódik a gyepsáv. 50 000 ülőhelyet biztosít, ellenben a Derby napon nem egyszer több, mint 150 000 nyüzsgő ember várakozik a futam történéseinek kibontakozására.

Barbaro_statue

Legkimagaslóbb megmérettetései közé tartozik a Woodford Reserve Turf Classic, Stephen Foster Handicap, Clark Handicap, a hároméves kancáknak kiírt Kentucky Oaks és a május eleji ,,ifjonc telivérek” számára megrendezésre kerülő legendás Kentucky Derby, utóbbi kettőt 1875 óta szüntelenül futják, azaz a nyitási évvel egyidejűleg.

 

Közvetlenül a Churchill Downs mellett található a Kentucky Derby Múzeum, mely megannyi kiállítási kelléket szemléltet, amelyek a versenylovak trenírozását és versenyzését tárja fel a látogatók előtt.

Szerző: Szabó Enikő, képek: derbymuseum.org, pokernews.com, connectivitywireless.com, churchilldowns.com, lookingouttherearwindow.blogspot.hu, heathershangout.com, sherristravelingclassroom.com, nytimes.com, trippingblonde.com, gardeninnshepherdsville.com