Kékvérű családból származni kétélű dolog: szégyen a bukás és felfújt a siker.

A folytonosan ismételgető könyörtelen kérdés pedig mindig elhangzik: felnő majd elődjéhez a kicsike? Az elmúlt héten a világ minden táján bontogatták szárnyaikat a telivér-hírességek kevésbé híres családtagjai – és a turf királynője is visszatér folytatni mennyei karrierjét.

Ez egyértelműen egy megkönnyebbülés volt.” – vallotta Kristin Mulhall, miután Doug O’Neill-től átvette California Chrome nyeretlen húgának tréningezését és hozzásegítette első győzelméhez. Elég sokáig volt nyeretlen azonban Love The Chase és Lucky Pulpit hároméves lánya: R Sunday Surprise ötödik startjára sem tudott előző idomárjánál a harmadik helyről feljebb kúszni a sorban, de egy kiadós pihenés és sok tanulás Mulhall kezei alatt megtették hatásukat a problémás kancacsikón.

Jóval gyorsabban jött a javulás másnak: nincs még egy éve, hogy rekorderként meséltek róla Keeneland csarnokában, de a 3 millió dollárért a Coolmore-ba igazolt Mendelssohn már a versenypályán is felülkerekedik az évjáratán. Beholder kétéves féltestvére (Scat Daddy fia) kacskaringós, de biztos győzelmet aratott Ryan Moore kezeiben Curragh mérföldes gyepén. Vasárnap az Aidan O’Brien idomítás második startját tette: az elsőben egészen feledhető teljesítményt nyújtott, mikor az 1400 méteren a végén kezdett, és mindenféle megerőltetés nélkül ott is maradt.

Nagyszerűen mozog, nagyszerűen néz ki, és egy nagyszerű családból jött.” – jellemezte Magnier még a szeptemberi borsos vásárláskor. „Sok szerencsénk volt korábban a Scat Daddy ivadékokkal, és remélhetőleg ez folytatódni is fog.

mendel

Kicsit zöld, kicsit ferde, de nagyon is győztes! Mendelssohn az élen a célban. Fotó: Sporting Life

Ausztráliában két olyan legenda „vére” tört be a nyertesek táborába, kik egyidőben tartották lázban a világot: Frankel és Black Caviar egyre szikrázóbb utódjairól beszélhetünk újfent. A sokkal népesebb képviselettel rendelkező, rohamosan feltörekvő Frankel először „aratott” sikert a déli kontinensen, mikor kedden Newcastle gyepén Merovee második kérésre adott győztes választ. Bajnokcsapat segíttette hozzá a nagyon várt sikerhez a kétévest: Chris Waller tréner, ki maga vásárolta meg az Inglis Easter Yearling Sales-en 1,6 millió ausztrál dollárért; és Hugh Bowman zsoké örülhettek a győztesek körében. Utóbbi igen elismerősen nyilatkozott:

Imádtam, ahogy mindent beleadott az utolsó 100 méteren, mikor harcra került a sor. Egy tapasztalatlan ló, hogy így tudjon küzdeni, az egy nagyon jó jel.”

Pénteken Geelong homokján láthattunk kékvérűt a mezőnyben, ahogyan büszkévé tette legendás anyját egy majdnem két hosszas győzelemmel: Oscietra újévkor mutatkozott be egy harmadik helyezéssel, most pedig nem engedett a győzelemből és a starttól a célig vezette a mezőnyt.

Ez nagyon különleges. Az egész csapatnak hatalmas megkönnyebbülést adott.” – nyilatkozta Neil Werrett, társtulajdonos.

Oscietra-2-945x579

Méltó korai nagy híréhez. Fotó: Sport News Australia

Nem volt azonban semmi megkönnyebbülés Franciaországban két bajnok visszatérésekor: Jean-Claude Rouget fekete keddet élt meg, miután Brametot és Almanzor is jóval alulteljesítettek korábbi önmagukhoz képest. A francia sajtó sem könyörül a jelzőkön, csalódással nézte mindenki a célba futni a többszörös Gr1-bajnokokat az ötödik helyeken. 10 hónap kihagyás, vírusfertőzés és időszakos visszaesés nem kegyelmezett egy olyan csillogó sztárnak sem, mint Almanzor, ki nem túl messze a nyerőtől, de ötödik helyen érkezett be a Prix Gontaut-Biron-ban (Gr3).

Ez nagyon nehéz Almanzor-ral. Nagyon nehéz visszahozni egy lovat ilyen fajta versenybe, miután az 10 hónapig állt, szinte lehetetlen. Akkora magasságokba emelkedett háromévesen, hogy azt nehéz lesz visszahozni. Az emberek úgy beszélnek a versenylovakról, mint sportkocsikról: de ha az autó motorja elromlik, azt kitudod venni és kicserélni…” – szabadkozott a nyugdíjazást fontolgató Rouget.

Egy óra múlva már nem a formán múlott a dolog: a francia derbyhős Brametot elbambult a startgépben, majd késve, szinte felbukva eredt csak a Prix Guillaume d’Ornano (Gr2) mezőnyének nyomába – oly sok hosszt veszítve, mit már nem tudott behozni a rövid célegyenesben.

A két Prix de l’Arc de Triomphe aspiráns ezzel egyedül hagyta Enable-t a trónon, mint a francia gyöngyszem favoritszerepének betöltőjét.

De reméljük ez, a „bajnokok átka” csak Franciaországra korlátozódik: visszatér ugyanis a királynő! Szombaton óriási tömegeket vár Randwick versenypályája, hiszen maga Winx teszi patáit a sydneyi gyepre a Warwick Stakes (Gr2; 1400 m; A$ 250,000) alkalmával. A fogadási szellemmel csordultig telt ausztrál lapok csak arról cikkeznek, mennyire jó üzlet ez a futam, és már szinte előre elkönyvelték neki a sorozatban 18. győzelmet. Mi sem írhatunk semmi kétséget, hiszen médiaesemény volt minden edzése a csodakancának, kit Kenny Callander (veterán kommentátor) tavaly tavasszal a legjobb versenylónak titulált, kit 50 éve látott – és ez belefoglal mindenkit Black Caviar-tól Kingston Town-ig.

A 2015. április óta le nem győzött telivér utolsó munkájában (barriel trial – kis mezőny, rövid táv, „próbafutam) életében először nyert – hogy ez most jó, vagy rossz ómen, azt döntsék el maguk!

A magyar idő szerint szombat reggel hétkor startoló futam előtt pedig mindenki számot adhat tudásából a Daily Telegraph Winx-kvízjében a királynő kapcsán. (Kvíz a cikk végén.)