No meg az írek Ausztráliát. Ez volt a 157. Melbourne Cup.

doam2hrvaaarngg

Ausztrália legnagyobb lovas sporteseménye, a Melbourne Cup ismét fantasztikus szenzációt kavart, mint a tavaszi fesztivál fő attrakciója. Idén 157. alkalommal rendezték meg a topfutamot, melyre a már megszokott módon a hazai lovak mellett számos európai idomítást is neveztek.

Mindig izgalmakat hoz a hosszútávspecialista európai telivérek, és a legjobb helyi maratonfutók találkozása, ezúttal azonban nem volt kérdés a két kontinens csatározásában. A nagy mezőnynek köszönhetően a futam még a célegyenesben is szoros volt. Aidan O’Brien Johannes Vermeer-je állt az élre, de kívülről nagyon támadta honfitársa, Rekindling, és a hároméves a célba már elsőként galoppozott be.

Joseph O’Brien ezzel ellopta apja, Aidan elől idei 27. Gr1-trófeáját, még ha a fél bolygón át is kellett érte utaznia. High Chaparral fia pedig úgy szerezte meg első királykategóriás győzelmét, hogy nem csak Írország, de Ausztrália és Európa távfutóinak java csak hátulról nézhette, ahogy hazacsempészi az ötödik kontinens legnagyobb versenyének fődíját.

“Mindenkinek mondtam, aki figyelt rám, hogy néhány éven belül Joseph lesz a világelső tréner, az apjának jobb lesz vigyázni” – nyilatkoztak a nyerő népes futtatói szindikátusába tartozó Lloyd Williams, aki tulajként immáron hatodik Melbourne Cup-sikerét aratta Almandin tavalyi győzelme után. (Idén ráadásul kettős győzelmet.)

“Nem egészen tudom elhinni” – mondta az eksztázisban lévő Joseph O’Brien. – “Hihetetlen. Ő egy vagány ló és nagyon egyszerű tréningezni. Nagyon kevés dolgot kell vele csinálni, és abszolút megérdemli a tiszteletet.”

Rekindling 1941 óta az egyetlen hároméves, aki elhódítja a címet, lovasa, Corey Brown pedig másodjára ünnepelhetett győzelmet Shocking 2009-es diadala óta.

A harmadik helyre szintén ír tréningből Max Dynamite érkezett, ezzel teljes az ír tarolás a dobogón. Tovább növeli az európai küldöttség érdemeit, ha eláruljuk, hogy 8 öreg kontinensen készülő telivér van a legjobb 10-ben, ráadásul a legjobb ausztrál tenyésztésű ló a mindössze 14. Amelie’s Star volt, előtte 13-ként az új-zélandi Cismontane, az őket megelőző indulók között pedig kizárólag európai (ír, brit, francia, német) ménesből származnak.

32323-large

Ehhez hasonló ír uralom utoljára 2012-ben volt, amikor a Green Moon által megnyert Melbourne Cup-on az első 7 helyezés mind ír tenyésztés volt.

O’Brien házibefutó, fiú győzelme apja előtt, hároméves nyerő és új futtatói rekord – ez volt tehát a 2017-es Melbourne Cup, a futam, amely megállít egy nemzetet. Vagy kettőt?

Képek: Sky Racing twitter, Racing Post