Az ominózus amerikai és ausztrál lóversenyünnepek elvették a helyét szokásos pénteki krónikáinknak, de ezek most pótlásra kerülnek. Lássuk, mi történt a nagyvilágban ezalatt!

Tüntetők fehér sapkában. Fotó: TDN

Legutolsó krónikánkban egy igazi francia csemegét ajánlottunk Önök figyelmébe, melyet végül nem fogyaszthattunk el. Az október 29-ei versenynap második futama előtt ugyanis protestánsok állták útját a jártatóba igyekvő lovaknak és embereknek: egy trénerekből, tulajdonosokból, tenyésztőkből és egyéb szakemberekből összeállt csapat „Sauvons Le Galop”-ot (Mentsük meg a lóversenyzést) skandálva tiltakoztak a France Galop tervei ellen. A francia versenyigazgatóság ugyanis 25 millió euróval kurtítaná meg az egész éves pénznyereményeket. A kaotikus helyzetet nem sikerült megoldani a helyszínen, így a két Gr1-es versenyt és számos nemzetközi indulót is felsorakoztató versenynap gyors véget ért – és későbbi hírek szerint egyáltalán nem fogják bepótolni az elmaradt futamokat. Egy nappal később már jött a hír, hogy a France Galop enyhítette a terveiben a változtatások mértékét: a síkszezon futamainak pénzdíjazásához például hozzá sem fognak nyúlni.

A francia dráma után a svájcit is felelevenítjük: a még februárban a St. Moritz jegén balesetet szenvedett George Baker bejelentette, hogy nem fog visszatérni a nyeregbe. Bár az agyvérzésből és kómából csodálatos módon felépülő Baker már újra jár, golfozik és teniszezik, a galopplovak hátára visszaülni túl távoli:

„Már egy ideje tudom, hogy valószínűleg sosem fogok többet versenyben lovagolni, és a beigazolódás pár hete jött. Még egy fejbeütés nem jönne jól, és szerintem nehezen szerezném meg az egészségügyi engedélyt.” – nyilatkozta a klasszikus-győztes zsoké.

A lassan közelgő Dubai Világkupa Karnevál idén egészen más hangot hallat majd: a jól megszokott Terry Spargo-t idén Craig Evans fogja lecserélni, mint a pálya hivatalos kommentátora.

Frankel. Fotó: British Champion Series

A méntelepek ilyenkor sorra frissítik fedeztetési listáikat a világ minden táján, így vessük is egy kis pillantást a legnagyobb nevekre: Frankel-t bár egekbe magasztalják kezdetleges fedezőméni pályafutása során, Cracksman egyedül is elviszi a hátán az összes utód rivaldafényét – ez meg is hozta az eredményét és 125 ezer fontról 175 ezer fontra emelkedett a Juddmonte csillagának 2018-as árfolyama. Amerika „fehér hercege”, Tapit vele szemben stagnál: még mindig őrült magas, $300,000 az ára az Újvilág Galileo-jának. A Breeders’ Cup Classic riválisainak is papírra lett vetve fedeztetési díja: Észak-Amerika eddigi leggazdagabb telivére, Arrogate $75,000-ért, az őt legyőző Gun Runner pedig $70,000-ért fogja várni a kancákat.

Utóbbit szinte biztosan láthatjuk januárban a már 16 millió dollárra emelt Pegasus Világkupán, és csak azután vonul ménesbe. Ugyanígy érkeznek a jövőbeli tervek két másik kontinens gyöngyszeméről is: az ausztrál királynő, Winx talán még korábban idelátogat Európába. A szuperkanca csapata úgy döntött, a Lockinge lesz a legmegfelelőbb felkészítő futam a Royal Ascot-ra. A friss Breeders’ Cup győztes Talismanic pedig már szeli is át a következő kontinenst: Hongkogban áll legközelebb starthoz a decemberi nemzetközi meeting keretein belül a Vase-ban.