Vélhetően tízmilliók kuporodtak a televízió készülékek elé, szombaton, magyar idő szerint 15 óra előtt, hogy élőben láthassák, amint a KIRÁLY döntőbe masírozik az ATP Világbajnokságon.

Csalódottak talán csak azok lehettek, akik komoly mérkőzésre számítottak, hiszen fél óra sem telt el az elődöntőből, “King Roger” máris dupla braekelőnnyel vezetett 4:1-re. 42 perc alatt le is zárta az első szettet. A bázeli zseni közel sem tökéletesen játszva is a játék minden elemében Goffin fölé nőtt, aki eddig ugye mindig kikapott az élő legendától. Nagyon sima 6:2 lett az első játszma.

A folytatásban mindent megpróbált a belga. Hatalmas meglepetésre el is vette Federer első adogatójátékát és alig negyedóra alatt 3:0-ás vezetésre tett szert. A semleges szurkolók elkezdték dörzsölni a tenyerüket, hiszen az addig unalmas edzőmeccs igazi világbajnoki elődöntővé változott. Federer “leromlott”, ellenfele feljavult és hiába próbált meg mindent a svájci a szettet nem tudta megmenteni. (3:6).

DO7VBXxX0AAAAvr

Akik nem követeik mélységében ezt a csodálatos sportágat talán nem értik, hogy miként fordulhat az elő, hogy egyik szettről a másikra ekkorát változhat a játék képe. Nos, bármilyen hihetetlen Roger már az első játszmában is gyengébben játszott (önmagához és a 3 csoporttalálkozóhoz képest persze!), de a második játszmától Goffin elképesztő energiákat mozgósítva javult fel, és a kezdeti idegességét (túlzott tiszteletét?) levetkőzve nem hogy egyenrangú ellenfélnek bizonyult, hanem átvette a játék irányítását. Márpedig, akármennyire is 36 éves Roger Federer, ellene ez nem sokszor jelenthető ki.

A krónikások talán elkezdtek kutatni emlékeikben, hogy látták-e valaha

ennyire rosszul játszani minden idők legnagyobb játékosát?

Szinte semmi nem jött be. Goffin megérezte a vérszagot és egyre kevesebbet hibázott. A harmadik játszmát olyannyira dominálta, hogy Rogernek esélye nem volt break-elni, márpedig így nem győzhetett.

DO7VBXx

A könnyeivel küszködő David-nek, David Bowie “Heroes” című számát játszották be a mérkőzés után interjúja előtt, és később elmondta, hogy gyermekkorában Federer poszterek voltak a falán és szinte el sem hiszi, hogy legyőzte az élő legendát.

Pedig legyőzte. Életében először.

Ellenfele a döntőben a Sock-ot három játszmában (4:6 6.0 6:3) verő Dimitrov lesz ma 19 órától.

Képek: ATP twitter