A világbajnoki selejtezők miatt sem európai kupaküzdelmek, sem bajnoki csatározások nem folytak, de mégis mozgalmas héten vagyunk túl.

Mint minden évben idén is lesz All-Star Gála (december 2), és ahogy máskor is, most is a szurkolók állíthatják össze kezdőötöseiket szavazataikkal, itt.

A héten a legtöbb figyelem természetesen a magyar válogatottat övezi. Stojan Ivkovic megfiatalított kerete pénteken Lengyelországban vizitált, vasárnap este pedig Koszovó válogatottját fogadta Debrecenben.

A péntek esténk meglehetősen bosszúsra sikeredett. Egy kosárszegény találkozón egyértelműen miénk volt az első félidő, de a folytatásban jelentősen változott a játék képe. Sajnos. Főként a kosárszerzés terén, hiszen egyértelmű, hogy a védekezésünk sem volt magas színvonalú, de 60 ponttal aligha lehet világbajnoki selejtezőt nyerni. A második félidőt 48:31-re vesztettük el.

DPa5iUTXkAA-GQi

FIBA világbajnokság 2019, Első selejtezőkör, C csoport, 1. forduló:

Lengyelország – Magyarország  70-60 (14-16, 8-13, 17-11, 31-20)

Magyarország: Ruják -, Kovács -, Vojvoda 15/6, Allen 11/3, Keller -.
Csere: Juhos -, Benke 2, Perl 18/6, Eilingsfeld 6/3, Karahodzsics 2, Váradi 6/6.

Vasárnap este sokkal keményebb diónak bizonyult Koszovó válogatottja mint az előzetesen reméltük. Mind az első, mind pedig a második negyed után vezettek ellenünk Debrecenben. A feldobás előtt búcsúztatták a válogatottól visszavonuló Wittmann Krisztiánt, aki kiváló játékkal bizonyított utoljára. A harmadik negyedben aztán sikerült a magunk javára fordítani a mérkőzést, és közel 10 pontos fórt kiharcolni, amit meg is tudtunk tartani a lefújásig. A legszebb jelenetet azonban találkozó után láthattuk, amikor is Vojvoda Dávid átadta a meccs legjobbjának járó díjat, az éppen az M4-nek nyilatkozó, búcsúzó csapattársának.

image

Micsoda búcsú – Wittmann Krisztián

FIBA világbajnokság 2019, Első selejtezőkör, C csoport, 2. forduló:

Magyarország – Koszovó 84-76 (20-21, 15-15, 24-15, 25-25)

Magyarország: Wittmann 20/12, Kovács 2, Vojvoda 20/9, Allen 15/3, Keller 3.
Csere: Benke 8/6, Perl 6, Eilingsfeld 6/3, Karahodzsics 2, Váradi 2.

A másik 4 selejtezőnkre 2018-ban kerül sor.

Idehaza a klubok sorra játszották az edzőmérkőzéseket a szünetben, de a Sopronnál komoly változás állt be. A fiatal, pályakezdő edző, Váradi Kornél közös megegyezéssel távozik a kispadról. Egy rendkívül, szimpatikus, intelligens, felkészült trénerről beszélünk, de sajnos a csapat katasztrofális szezonja (8-1-7) és sereghajtó poziciója váltáshoz vezetett. A kialakult helyzet nem kis meglepetést produkált, hiszen újra Sabáli Balázs kezébe került a karmesteri pálca a hűség városában.

A bajnokságban a Szolnokot a veretlenségétől megfosztó Körmend nem pihent. Megkezdte ugyanis szereplését az Alpok Adria Kupa, B-csoportjában. Gasper Potocnik tartotta is magát korábbi kijelentéséhez miszerint ebben a sorozatban az eddig kevesebb lehetőséget kapó játékosoknak szavaz bizalmat. A fiatalok olyan jól éltek ezzel a lehetőséggel, hogy erre még  a vendégek mestere is kitért meccsvégi nyilatkozatában. Egis Körmend – MBK Rieker COM-therm Komarno 79-68. Szombaton este pedig már a második pipa is megvolt. Egis Körmend – BK ARMEX Decin (CZE) 77-71. Itt már nem dicsérte a mester a fiatalokat.

juan-carlos-navarro-with-andres-iniesta-commemorative-after-20-years-playing-at-club-fc-barcelona-lassa-eb17

Mint tudjuk az “ULEB-FIBA háborúban” nincs béke, így az Euroliga tovább dübörög. A legendás labdarúgót, Andrés Iniesta-t a hét folyamán kétszer is ünnepelték, ezzel is igazolva hihetetlen pályafutását. Elsőként saját sportágában, amikor is Torinóban, a Juve drukkerei (!) tapsolták felállva lecserélésekor. Mégis, hogy jön ez a kosárrovatba? Úgy, hogy csütörtökön a Palau Blaugrana-ban már ő köszöntötte, az éppen 20 éve a Barcához szerződő, Juan Carlos Navarro-t. Az ünnepelt a parketten viszont nem sok szerepet kapott, mert alig 6 percet tölthetett ott. Hanga Ádi viszont majd 24-et, és ez idő alatt, 7 pontot, 4 lepattanót, 2 gólpasszt, valamint 2 beütött és 1 kiharcolt faultot jegyzett, azaz ő is hozzájárul a Maccabi Tel-Aviv fölényes legyőzéséhez (89-67).

Képek: euroleague.net, FIBA World Cup twitter, Fiba basketball