A kosárlabdához, a kézilabdához, no és persze a lóversenyhez hasonlóan ezentúl a tenisznek is szentelünk majd egy napot, itt a Turf&Sports-on.

Ha csak nagy sporteseményekkel nem ütközik, mindig a szombat lesz a tenisz napja nálunk. Vágjunk is bele.

Az elmúlt hétvégét egyértelműen a Davis-kupa uralta. Mint az már mindenki előtt ismert Franciaország 16 év után ült fel újra a csúcsra. Hiába volt egészen kiváló David Goffin az ő két egyesben elért győzelme nem volt elég a kupa elhódításához.  Emelkedett hangnemben írtunk róla, hogy milyen fantasztikus, három napon át tartó csodában volt részük a tenisz-fanatikusoknak, akár a helyszínen, akár a tv képernyők előtt. Hát Fucsovics Marciéknak lesz gondjuk a belgákkal februárban az biztos.

DP5I-rVWsAEY45g

Az év végi világranglistán az nem volt meglepő, hogy Nadal és Federer nevével kezdődött, de az annál inkább hogy 7 év elteltével valósult ez meg újra. Dimitrov “odarobbanása” is történelem. 10 év után ő az első aki a Top 10-ben, rögtön 3. helyre ugrik.

Hogy ki volt az elődje? Az “elveszett szerb” Novak Djokovic, aki a jövő évi szezont Abu Dhabiban kezdi meg, immár a cseh Radek Stepanek-kel együttműködve. Bizonyos szempontból a 2018-as egy “brutális álomév” lesz a férfi vonalon, hiszen az idén parádézó “öregek” mellé visszatérnek Djokovic-ék (Murray, Wawrinka, Raonic stb.)

A hölgyeknél a káosz éve volt az idei. Serena megnyerte az év első Grand Slam tornáját,

de az év hátralevő nagyversenyeinek trófeáin, 8 különböző játékos osztozott.

Nincs kiemelkedő alakja a hölgyek tour-jának, így talán részben jogosak azok a híradások, amelyek arról szólnak, hogy “érdemtelen”, Grand Slam-et soha nem nyert teniszezők vezetik a világranglistát. Most Halep is ebben a cipőben jár. Kétségtelenül ő gyűjtötte a legtöbb pontot, de idei legjobb eredménye egy Roland Garros finálé. A hölgyeknél elsősorban Petra Kvitova és Victoria Azarenka visszatérést várjuk.

A magyar tenisz viszont parádés évet zárt. Babos Timi világbajnok lett, Marciról már szóltunk, Piros Zsombi 2 Grand Slam címet szerzett a juniorok között, a válogatott feljutott a világcsoportba, és ezek természetesen csak a legkiemelkedőbb eredmények, még sok kisebb győzelem és siker került a krónikák lapjaira.

DPvSEOCXUAEuny0

Zárásként természetesen nem feledkezhetünk el Jana Novotnáról. A 49 éves wimbledoni bajnokot szülővárosában, Brno-ban helyezték örök nyugalomra hétfőn, miután élete legfontosabb meccsében alulmaradt a gyilkos kórral szemben. A korábban, a Hírességek Csarnokába is beválasztott nagyszerű teniszező halála fájdalommal tölti el a sportág szerelmeseit, így minket is.

A jövő héten reméljük vidámabb hírekkel jelentkezhetünk.

Képek: twitter