Ausztrál és amerikai földön is milliósak a tétek.

Csütörtökön zárult a Keeneland January Session, azaz a januári keenelandi lóvásár, ami eddig két hét számjegyet kicsikaró lovat látott a színpadon. A január 9-ei utolsó felvezetett telivér, a Gr2-győztes kanca Mrs McDougal (Medaglia d’Oro) 1,6 millió dollárért került eladásra, amivel az árverés legdrágább lova címet is megszerezte. A hatéves kanca mellett a 2015-ös Hármas Korona győztes American Pharoah yearling fiánál csattant a kalapács pontosan 1 millió dollárnál. A Coolmore vállalatban még élesen élhet az egykor földrészünk legjobb sprinterének tartott Caravaggio virágkorának élménye, így a milliós határig is elment M.V. Magnier, hogy ifjú féltestvérét is Coolmore színekbe öltöztethesse egy év múlva.

És ha már szóba került American Pharoah: január 11-én az Oaklawn Park életnagyságú szobrot leplezett le az ország hőséről. A Grand Slam bajnok ugyanis az arkansasi versenypályán készült azelőtt, hogy megszerezte volna a Hármas Koronát.

Mindezidáig Kaliforniában pörög tovább a versenyszezon, és két fiatal tehetség váltott valóra rég megálmodott célokat: Daddys Lil Darling az American Oaks-ban, Unique Bella pedig a La Brea Stakes-ben törte meg Gr1-átkukat. Mindkét négyéves kancának régóta érett a győzelem a legfelső szinten, pedig most a december 30-ai versenyeikben igen erős ellenfelek várták őket…

A szélsőségek időszakában Amerikában sorra törlik a versenynapokat az extrém hideg miatt, így jobb is, ha most áttérünk Ausztrália kontinensére, ahol viszont tombol a nyár – és tombolnak az ifjak. Jelenleg is zajlik ugyanis a Magic Millions Tasmanian Yearling Sale, mely 52 fedezőmén ivadékait kínálja eladásra a gyönyörű „Arany Parton”. Szerdán 1 millió ausztrál dolláros vételárral az árverés eddigi legdrágább csikója is kikerült a tömegből: egy queenslandi tenyésztésű Fastnet Rock apaságú méncsikó. Nem meglepő, ha azt mondjuk, a yearling félig Coolmore tulajdonba került John O’Shea mellett.

De nem az árverés az egyetlen, ami magára vonja a figyelmet a Gold Coast-on: a 2018-as Magic Millions Race Day 10 millió dolláros versenynapot – ünnepnapot – kínál a nagyérdeműnek és a lelkes futtatóknak. A csábítóan magas összegek az ország legjobbjait hivatottak vonzani olyan futamaira, mint pl. a Magic Millions 2YO Classic és a Magic Millons 3YO Guineas, amikben egyaránt 2 millió dollárt osztanak szét a leggyorsabbak között.

 

Pierata. Fotó: Thoroughbred Racing Commentary

2YO Classic-ban a favoritszerepet Tony McEvoy Sunlight-ja vállalja magára, miután a kanca a helyszínen 4,5 hosszas győzelemmel hangolódott a kétmillió dolláros futamra. De olyan telivérek ellen kell felvennie majd a harcot, mint Ef Troop és Jonker, kik szintén nagy stílusú győzelmekkel a lábukban érkeznek a mezőnybe.

3YO Guineas-ben már többet mutattak indulóink, mégis a 18 fős társaságból csak egynek a győzelmében bízhatunk leginkább: Pierata-nak. A legendás Pierro fia egyszerűen uralta a felkészítőket, így vitathatatlanul övé a szuperfavorit cím. A két kétmilliós futam 6:15-kor és 6:55-kor startol szombat reggel.

Ausztrália tehát nagy dobásra készül. Az „Arany Part” és a közelgő szezon is: a turf királynője, Winx ugyanis visszatért Chris Waller istállójába, és megkezdi felkészülését az őszi időszakra. Waller szerint még semmi sincs kőbe vésve – vagy utazik, vagy otthon marad egy negyedik Cox Plate kísérletre. Akárhogy is alakul, mi örömmel fogjuk viszont látni a versenypályán a 15-szörös Gr1-győztes kancát.