Ugyan zajlik a női NB1, de rangadók híján mondhatni a teljes kézivilág az Európa-bajnokságra figyel, amely pénteken kezdetét is vette.

Alig pár nap telt el az év első komoly kézilabda-tornájából, de máris jó pár fordulatot hozott a kontinensviadal. A nyitómeccsen Split-ben Izland meglepetésre 26:24-re legyőzte az élvonalba tartozó Svédországot, majd bő két órára rá már a tavalyi VB-döntő “visszavágóján” izgulhattunk Porec-ben, ami 32:31-re a világbajnok franciák győzelmét hozta Norvégia ellen.

Hasonló izgalmakat nem kellett átélnie a Split-et uraló házigazdának, ugyanis pénteken az ősi rivális Szerbiát győzték le nagyon magabiztosan, 32:22-re, majd vasárnap Izland fölött is diadalmaskodtak 29:22-re.

dtxrihhw4aarfev

Az öröm azonban nem mondható felhőtlennek a horvátoknál, ugyanis a sérülése miatt lassan egy éves kényszerpihenőről visszatérő, Domagoj Duvnjak-tól már az első mérkőzésen ismét búcsút kellett vennie a szövetségnek, legalábbis a csoportkör hátralevő részére, ugyanis, miután majdnem az egész meccset pályán töltötte, a Kiel extraklasszis irányítója egyik lépésről másikra összeesett a vádliját fájlalva. Szerencsére, mint a későbbi vizsgálatokból kiderült, a sérülés nem komoly, és akár még találkozhatunk vele a kontinenstornán.

A horvátokkal szemben azonban a többi délszláv csapatnak nem áll túl jól a szénája: a világbajnoki bronzérmes szlovénok meglepetésre 25:24-re kikaptak “a nagy” Kiril Lazarov-val és a veszprémi Manaskov-val szárnyaló Macedóniától, a szerbek pedig két meccs után pont nélkül várják az utolsó fordulót, ami komoly belső vitákat indított a szövetségi kapitány, Jovica Cvetkovic és az alelnök, Dragan Skrbic között.

EHF Férfi Kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör

A-csoport (Split):

  • Svédország – Izland 24:26
  • Horvátország – Szerbia 32:22
  • Horvátország – Izland 29:22

B-csoport (Porec)

  • Franciaország – Norvégia 32:31

C-csoport (Zágráb)

  • Macedónia – Szlovénia 25:24
  • Szlovénia – Németország 25:25

Középdöntők: A/B-csoport: Zágráb, C/D-csoport: Varasd

Szlovén barátainknak ráadául pár nappal később ismét áthúzták a számítasikat, mikor is a németek időntúli hetessel egyenlítettek ellenük. Ráadásul erősen megkérdőjelezhető, hogy jogos volt-e büntető (valamint az e mellett kiosztott piros lap), ami külön nem jött jókor azok után, hogy a macedónok ellen sem őket “segítették” a bírók, aminek következtében Veselin Vujovic már lemondással fenyegetőzik.

Végezetül pedig nézzük a mieinket! Nem kezdtük jól az EB-t, és hiába tartottuk jól magunkat 40 percig az olimpiai bajnok dánok ellen, és hiába vezettünk 9:8-ra még mi, a végén egy olyan fájó pofonba szaladtunk bele (25:32), amin még e sorok írása közben sem tettem túl magam, ahogy valószínűleg senki más sem a szurkolók közül.

dtmoss_x0aatnd0

Lékai Máté, ugyan kissé elmaradt őszi formájától, de még így is a spanyol meccs legjobbjának választották

A spanyolok ellen már egy sokkal egyenletesebb teljesítményt láthattunk, de továbbra is a játékunk részét képezték az eladott labdák, valamint, hogy hiába egyenlítettünk többször is, a vezetést az első negyedóra után már nem tudtuk átvenni, így végül hiába védekeztünk fantasztikusan, a végén 25:27-re a spanyolok emelkedtek fölül.

Folytatás holnap 18:15-kor Csehország ellen a továbbjutásért, ami ha meglesz, a középdöntőben péntektől újabb három csapattal küzdünk meg. Hajrá magyarok!

Képek: EHF Euro twitter