Lefutották a Magic Million burzsuj futamait, és közeledik Amerikáé is…

Az ausztrál „aranyparton” mindkét Magic Millions Classic kegyes volt a favoritok számára: a 2YO Classic-ban (Listed; 1200 m; A$2,000,000) a Tony McEvoy által felkészített Sunlight számára még a kissé kaotikus kezdés sem szabhatott gátat.

„Az elvárások súlyát cipelve érkezett ide, és rajongóinak most mindent beigazolt.” – áradozott kancájáról Luke Currie, Gr1-győztes zsoké.

Magic Millions 3YO Guineas (Listed; 1400 m; A$2,000,000) szintén nem hozott meglepetést, mikor Pierata (Pierro) tűnt ki évfolyamtársai közül magasan. Corey Brown tökéletesen lovagolta a favoritot és kényelmes győzelmet arattak. Greg Hickman tulajdonos egyszerre volt a fellegekben és érezte magát megkönnyebbülve:

„Ez minden nekünk. Oly nagy eredmény ez számunkra, nyolc hete itt vagyunk, és Pierata egyszer sem lépett mellé. Corey végig nagyra tartotta; négy futásában is ő ülte, most pedig mindenkit hívővé tett.”

A versenynap során So You Think fia, Care To Think is nagy rivaldafényt kapott, miután az egymillió ausztrál dolláros Woodford Reserve Magic Millions Cup-ban (1400 m) domináns győzelmet aratott – sokan ma Ausztrália legizgalmasabb feltörekvő lovának tartják, így még lehet hallunk felőle többet is a jövőben.

Ahogyan az örökifjú Gary Stevens-ről is: a veterán amerikai zsoké mindössze 264-szer állt starthoz 2017-ben, de elmondása szerint idén nem lesz olyan válogatós.

„Bármi jöhet, amire az ügynököm (Jay Fedor – szerk.) feltesz. Neki van a tolla, nekem a kantárszár. Zöld utat kap.” – nyilatkozta az 54 éves zsoké.

A Dél-Kaliforniai bázisú lovas újév napján cserélte fel a nyugati tengerpart melegét Arkansas csípős időjárására feleségével, Angie-vel és nyolcéves lányával, Maddie-vel.

Preakness győzelem 2013-ban.

Kaliforniába visszatérve január 15-én Santa Anita Park egy rakás California Chrome rajongónak adott látnivalót, mikor „Chromie” teljes testvére, a hároméves Faversham debütált a nap harmadik futamában. Faversham trénere egyezik a világhírű bátyjáéval: Art Sherman készíti a lovat, ki elégedett volt a második helyezésével.

California Chrome karrierjének nevezetes állomásai is közelednek: a Dubai és a Pegasus Világkupa. Előbbiben már most számíthatunk Mubtaahij és Hoppertunity ismételt jelenlétére; míg utóbbira a napokban teszik meg utolsó edzésüket az indulók.

A szuperfavorit Gun Runner ma utazik Floridába, míg West Coast és Collected még Kaliforniában készülnek a visszavágóra. Az utolsó versenyére készülő Stellar Wind is a jelek szerint remek formában várja a világ leggazdagabb futamának startját.

Nem lesz több szereplése azonban a turf hercegnőjének, Lady Eli-nek: a laminitisszal is megküzdő, filmre illő karrierje alatt öt Gr1-es trófeát begyűjtő kanca hivatalosan is vissza lett vonultatva a versenyzéstől. Jay Hanley és Sol Kumin tulajdonosok a Breeders’ Cup-on megsérült lovukat kivették a Keeneland November aukció repertoárjából, és mivel „az életben maradása az első, és csak másodszerepben versenyló” Lady Eli testi épségét nem kockáztatják tovább. A már teljesen felépült Divine Park apaságú kanca War Front-tal lesz fedeztetve, és ezentúl talán tényleg, Keeneland-on eladásra kínálva 2018 novemberében.

Mindent köszönünk, Lady Eli!

Fotók: Magic Millions Twitter, Twitter, Cherie DeVaux Twitter