Tudjuk, tudjuk már szerda van és kissé furán hat, hogy most számolunk be az új évezred tenisztalálkozójáról, de az Australian Open miatt sem maradhatott el a kosárlabda és kézilabda krónikánk.

Fucsovics Marci kikapott ugyan 6:4 7:6 (7-3) 6:2-re 19-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federertől, de hogy ott láthattuk egyáltalán őt a teltházas (14,800) Rod Laver Arena-ban, az ikon ellen, az minden álmunkat felülmúlta.

A teniszrajongók biztosan emlékeznek rá, hogy a nyíregyházi fiú kissé eltűnt a szemek elől, miután 2010-ben megnyerte a wimbledoni tenisztornát a juniorok között. A felnőttek táborában, hosszú, gyötrelmes időszak következett számára, és az igazán kiugró sikerek elkerülték. Igaz stabilan bebetonozta magát az első kétszázba, de még ott is érték hullámvölgyek. Az igazi áttörést a Sávolt Attilával való találkozás hozta meg, aki mai napig az edzője és bizonyos értelemben Marci elődje volt a nemzetközi hadszíntéren. 2017-ben már aratta ennek az együttműködésnek a gyümölcsét, de reméljük az igazán nagy sikerek majd 2018-ban következnek.

Ebben nagyon is bízhatunk, hiszen Marci egyáltalán nem egy könnyed, bemutató jellegű meccset játszott az élő legenda ellen. Az elsőben is kiválóan teniszezett, de hogy a második szettben tie-break-re kényszerítette a bázeli zsenit, ez álmaink netovábbja volt. Mindezt úgy, hogy a magyar fiú először lépett be a Rod Laver Arenaba, azaz számára minden új és ismeretlen volt és nyilván az ilyen hőfokú meccsekben nincs még akkora tapasztalata, mint hétfői ellenfelének. Aki esetleg még mindig nem tudja felfogni mekkora sportsiker ez, hallgassa meg Federer szavait, hogy miket mondott Marciról.

Nagyon kíváncsiak lennénk arra, hogy hány ezer (tízezer?) magyar szurkoló kelt hétfőn hajnalban e mérkőzés miatt, de

KÖSZÖNJÜK EZT AZ ÉLMÉNYT MARCI!

Büszkék vagyunk továbbá Babos Timire is, aki vegyespárosban is sikerrel oldotta meg az első fordulót az indiai Rohan Bopanna oldalán, mert egy ausztrál kettőst vertek 6:2 6:4-re, majd a folytatásban a Franko Skugor, Vania King (horvát, amerikai) duó ellen is sikerrel hozták le a nyolcaddöntőt (6:4 6:4).

DUNTqeSXUAA5khf

Kiki Maldenovic-csal viszont már elődöntősök, hiszen a Viktorija Golubic, Nina Stojanovic svájci, szerb kettős 7:5 6:2 legyőzése után, az a Hlavackova állt a háló másik oldalán, akivel Timi megnyerte a világbajnokságot. Új partnerével, a tajvani Csan Latisha-val első kiemeltek is voltak a tornán, de a mieink egy fordulatos, izgalmas találkozót húztak be 6:4 0:6 7:6 (8-6)-ra, így Babos Tímea a harmadik magyar játékos, aki elődöntőt játszhat az Ausztrál Openen Temesvári Andrea (1990) és Mandula Petra (2003) után.

Update: Timiék döntősök az év első Grand Slam tornáján!

A hétfő szenzációja, Djokovic kiesése a koreai Chung, és Thiem búcsúja az amerikai Sandgren ellenében.

A keddi nap drámáját a tavalyi döntős Rafa Nadal szolgáltatta, aki az ötödik szettben fájdalmai miatt feladni kényszerült a meccset Marin Cilic ellen.

Kép: Aus Open twitter