A Longines World’s Best Racehorse és Horse Race Awards gálájának győzteseit kihirdették Londonban; mialatt az egész világon nem is oly rég búcsúztatott kedvenceknek születtek meg az első csikóik.

Bob Baffert sorozatban harmadszorra lép fel a londoni Clairidge’s hotel dísztermének pódiumára, hogy átvegye az Év Legjobb Lováért járó díjat. A három tapsvihar hangjával aláfestett pillanatot egyedül az évszám, a ló, a tulajdonosi csapat és remélhetőleg három különböző óra teszi változatossá. 2016-ban American Pharoah juttatta a színpadra Baffert-et 2015-ös teljesítményével, míg 2016. és 2017. a Longines díj díszes listája Arrogate nevét viseli magán. Nem volt azonban ez meglepő: a kissé pontatlan megnevezésű „Világ Legjobb Lova” díj ugyanis az év legkimagaslóbb versenyteljesítményét veszi figyelembe – ami magasan Arrogate Dubai Világkupa győzelme volt elképesztő „utolsókból az elsők” véghajrával, amivel 134-es számot kapott az IFHA hendikeppereitől. A szürke bár azóta nem nyert versenyt, és több mint valószínű nem lesz Év Lova, de ezt nagyon is kiérdemelte. Ráadásul ő a történelem harmadik lova, aki duplázni tudott itt: előtte csak Frankel és Sea The Stars tudott két egymást követő évben is a legmegnyerőbben tejesíteni.

Winx, az ausztrál csodakanca újfent második az év végi listán: márciusi George Ryder Stakes-beli győzelmére 132-es számot kapott. Gun Runner és Cracksman osztoznak a harmadik helyen 130-as osztályozással.

World’s Best Race kategóriában szintén duplázóhoz került a díj: a francia gyöngyszem, a Prix de l’Arc de Triomphe 2015-ben és most 2017-ben nyerte el a világ legjobb lóversenyének járó titulust. Az idén utoljára Chantilly-ben rendezett szuperfutamot Enable nyerte.

És ha már szuperfutam: Amerika mindjárt rendezi a sajátját. A most szombaton megrendezésre kerülő Pegasus World Cupfavoritja, a valószínű Év Lova Gun Runner már megérkezett a helyszínre, a floridai Gulfstream Park-ba. Szombaton pedig tengerentúli ellenfele szintén landolt: Toast Of New York!

A Gulfstream Park-ban pedig addig is klasszis telivérek tapossák a homokot: 13 hónapos kényszerpihenőből a Sunshine Millions Sprint Stakes-ben (ungraded; 1200 m; $100,000) győzelemmel tért vissza X Y Jet. A szürke sprinter 2016-ban csak nagyon kicsivel csúszott le a Dubai Golden Shaheen (Gr1) diadalról, így valószínű újra Dubaiban fogjuk látni Jorge Navarro idomítottját. Ezúttal talán sikerül is.

Szomorkodhatnak azonban a keleti sprinterek: a 2018-as Global Sprint Challenge nemzetközi versenysorozata elhalasztásra kerül. A sorozat az ausztrál Black Caviar Lightning-el kezdődött volna februárban, és a hongkongi nemzetközi turf-fesztiválon fejeződött volna be decemberben. A futamok természetesen meglesznek tartva, de az őket összefogó, magas szponzoráció és bónusz támogatások most félreállnak a hirtelen megszigorított ausztrál, versenylószállítási törvények miatt. Leigh Jorman, a Global Sprint Challenge egyik vezetője szerint 2019-ben újra megpróbálják elindítani a programot, ha addigra normalizálódik a Hongkong-Ausztrália közötti lószállítás szabályozása.

Nem feltétlen baj a szigorított állatszállítás: az amerikai Belmont Park-ban már a második telivért zárják el herpeszvírus miatt karanténba.

Ezennel pedig hivatalosan is beléptünk az év egyik legelragadóbb időszakába: születnek a kiscsikók! A héten jöttek világra az első jegyzett utódjai is olyan nemrég még versenypályán látott kedvenceinknek, mint California ChromeTamarkuzHit It A BombMshawish és Air Force Blue. A nevekre kattintva láthatók a jövő versenylovai.

Fotók: Pro360 Thoroughbred Twitter