Vasárnap véget ért az év első Grand Slam tornája így kicsit most visszapillantunk rá.

Sajnos a zárónap reggele nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Babos Timi nagyon élesen, fitten lépett pályára a vegyespáros döntőben. Az első szettben nem is volt semmi probléma. Viszonylag sima lett ide. A második játszmában viszont Bopanna játéka visszaesett, és az ellenfél egyenlíteni tudott. A szuper tie-break, azaz 10 megnyert pont döntött a harmadik szettben, és sajnos itt folytatódott az indiai fiú vesszőfutása. Babos Timi vette hátára kettejüket és annak ellenére mérkőzéslabdához jutottak, hogy a két fiú között hatalmas volt a különbség, a horvát javára. Nem sikerült, de azt kell írnunk: a jobb páros győzött, és bármilyen furcsa ezt leírni néha Timi volt “a férfi” a csapatban. Pavic egészen kiváló volt, nem véletlenül nyert két nap alatt két Grand Slam trófeát.

vegyes páros, döntő:
Gabriela Dabrowski, Mate Pavic (kanadai, horvát, 8.)-Babos Tímea, Rohan Bopanna (magyar, indiai, 5.) 2:6, 6:4, 11-9 – döntő rövidítés

Babos ennek ellenére kiváló tornát zárt, hiszen megszerezte pályafutása első Grand Slam trófeáját és karnyújtásnyira volt a duplázástól is.

DUndwEjX4AE9MBD

A heroikus női döntőről már beszámoltunk és elmondtuk milyen pokoli körülmények között játszottak a hölgyek. Mindezt alátámasztja, hogy a döntő éjszakáját Halep kórházban töltötte ugyanis annyira kiszáradt.

Vasárnap délelőtt pedig a Király érkezett a centerre. Ki ne tudná?

A 20. Grand Slam trófeáért jött.

Más egyért a karját adná, de ő tudjuk: nem erre a bolygóra született. Roger Federer meg is nyugtatta rajongóit, hiszen tükörsimán hozta az első szettet. Cilicet azonban később már nehéz volt megbrékelni, így a horvát tie breakkel kiegyenlített. Újra a svájci jött egy sima játszmával, majd megint Marin egy hasonlóan könnyűvel. (Ez természetesen csak az eredményre vonatkozik!) A döntő felvonásban azonban már csak egy játékos volt a pályán. 5:1-nél Roger a korábban elképzelhetetlen 20. GS trófeájáért adogathatott. Naná, hogy megcsinálta, de érdekesség, hogy utolsó három major címét egyaránt sólyomszemmel nyerte meg. Most is. A döntő pont beütése után az ünneplést még megelőzték a könnyek.

Néhány statisztikai adat:

  •  Roger az első férfi teniszező aki elérte a 20 Grand Slam trófeát,
  • a negyedik férfijátékos, aki 30 felett meg tudta nyerni mind a négy “nagyot”,
  • hatodszor győzött Melbourne-ben.

RF Live twitter

A díjátadás aztán maga volt az emocionális bombatámadás. Roger a beszédét még úgy ahogy elmondta, de utána egyszerűen képtelen volt ellenállni a könnyeinek. Sírt a felesége, édesapja és valószínűleg milliók a stadionban és a tv képernyők előtt. Az igazi show-t azonban ellopta előle az élő legenda, Rod Laver (akinek a nevét viseli a stadion, ahol játszottak), aki a zokogó Federert fotózta. Több tucatnyi tweet érkezett ezzel kapcsolatban, de az első Genie Bouchard-é volt, aki azt írta: maga sem bírja ezt sírás nélkül.

férfi egyes, döntő:
Roger Federer – Marin Cilic 6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1

Véget ért tehát az év első Grand Slam tornája. Nagyon sokáig fogjuk megőrizni emlékezetünkben a Melbourne-ben történteket. Egyrészről a kiváló mérkőzések, másrészről a káprázatos magyar sikerek miatt. Mi csak egyet mondhatunk: Köszönjük!

Képek: Tennis.com Twitter, RF live Twitter