A téli uborkaszezon szinte csak Amerikában megtapasztalhatatlan: lássuk, mi történt a héten a világon (vagy inkább az USA-ban).

Jobb esetben mindenki értesült, hogy megválasztották az év legkiemelkedőbb szereplőit a 2017-es amerikai versenyszezonnak, melynek királya, az Év Lovává választott Gun Runner koronázása másnapján már királyi búcsút is vett varázslatos karrierjétől: megnyerte karrierje utolsó versenyét, a 16 millió dolláros összdíjazású Pegasus World Cup-ot. Steve Asmussen idomítottja pedig már elhagyta versenylói lakját, és a Three Chimneys legelőire is megérkezett, mint legújabb fedezőménük.

Ezzel pedig egy kisebb korszak zárult. Helyet adva valami újnak. Míg megannyi szakértő a Pegaus World Cup második helyezettje, West Coast elkövetkező felemelkedését sejteti; a már elfeledett Kentucky Derby bajnok Always Dreaming pedig visszatéréshez készül és kedden már hivatalos edzése volt. A hirtelen hanyatló kékszalagost ott diagnosztizálták négy hónapja komoly gyomorfekéllyel, ahol Songbird-öt is gyakorlatilag megmentették: a Rood & Riddle Farmon Dr. Larry Bramlage által.

A múlt heti krónikánkban említett Belmont Park-i herpeszvírus is fejleményekkel szolgál: pénteken a 44-es számú istállót kivették a karantén alól, miután negatív eredményekkel tértek vissza a laborból. Már csak egy, név és versenyeredmény nélküli hároméves telivér van elzárva.

New York államban a sprinterré avanzsált Gr1-győztes Takaful próbálgatta négyéves lábait a Toboggan-ban (Gr3) Aqueduct homokján, kivel trénere, Kiaran McLaughlin dubaji terveket szövöget. Úgy is, hogy közben eléggé megviccelték a favoritot a szezonnyitó futamában…

Nem volt azonban most vicc tárgya a NTRA (Nemzeti Telivér-Versenyzés Egyesület) 2017-es Moment of the Year Award-ja. Az Év Pillanata Díj az Eclipse Awards-szal ellentétben, de a Vox Populi-hoz hasonlatosan a lóversenyrajongók által van megszavazva 1999 óta, így hűen tükrözi, mi váltotta ki a legnagobb emóciót a galopp népétől: és ahogyan azt alapításának évében is, idén is tragédia vésődött be leginkább az emberek emlékezetébe. Akkor Charismatic Belmont-futása „nyerte el” a díjat, idén a San Luis Rey-i katasztrófa.

A csikók pedig továbbra is „potyognak”: Rachel Alexandra egyetlen fia, a versenyzésre habitusa miatt alkalmatlan Jess’s Dream Florida állam legkeresettebb elsőéves fedezőméne: tavaly 122 kancát fedezett az Ocala Stud Farmon $5,000-ért, idén pedig már megszületett az első kis utódja. Mellette NyquistUpstart és Big Blue Kitten is büszke apukák lettek a héten.

Ma pedig ne felejtsenek kedves olvasóink Dubaiba kapcsolni: ma 15.30-kor kezdődik az idei Világkupa Karnevál negyedik versenynapja. A terítéken két Gr2-es futam és az arab telivérek Al Maktoum Challenge-e várja a nagyérdeműt. Az eredménnyel szokás szerint holnap érkezünk!

Nyitókép: Twitter @ DreamingColt