Nagy mérföldkövek lettek átlépve a héten. Lássuk, mi történt a világ lósportjában!

ParisLongchamp közelgő megnyitásával nem csak egy versenypálya arculata változik meg, hanem egy nemzet lóversenysportja. Míg magán a létesítményen az utolsó simításokat végzik, addig a France Galop elnöke és alelnöke újragondolta a francia galoppszezont, és idéntől olyan változásokat vezetnek be, mint a…

– a Gr1-es Criterium International Saint-Cloud-ból az új párizsi turfre költözik;

– a Gr3-as Prix Daphnis távban is csökkentve lett (1800 méterről 1600-ra) és Deauville marad a házigazdája Longchamp ellenében;

– idén bevezetik a csütörtök esti programokat is a pályára;

– a Prix du Moulin de Longchamp időpontját érte a változás, hiszen a tradicionálisan Arc-felkészítőkkel együtt futott Gr1-es verseny egy héttel korábban kerül majd megrendezésre.

Hongkongban pedig már dübörög a klasszikus szezon: no nem a három, hanem a négyéveseké. Hét évre rá, hogy Ambitious Dragon rálépett a legendává válás útjára, trénere újabb „épphogycsak” felfedezett ékkövére bukkanhattunk a Hong Kong Classic Cup-ban Singapore Sling személyében. Tony Millard idomítottja ugyanakkora szorzóval győzedelmeskedett a négyévesek második klasszikusában (9-1), mint néhai tréningezettje, mely felkorbácsolta a szemfüles lóversenyrajongók lelkesedését.

„Ambitious Dragon egy igazi bajnok volt, és ennek a lónak még van mit mutatni ahhoz, ugyanazt a hangnemet engedhessük meg. De persze semmi kivetnivalót nem találok a mostani győzelmében” – nyilatkozott Millard Philanthropist fiáról, ki legutóbb második volt a Hong Kong Classic Mile-ban.

A hongkongi derby március 18-án kerül lefutásra.

Japánban szintén elvérzett a favorit a nagy pillanatban és került meglepetésló a célba az ország első Gr1-es versenyében, a February Stakes-ben. Nonkono Yume és a címvédő Gold Dream mindketten elrontották a startot és kerülgethették a mezőnyt, mégis ők döntötték el a futam kimenetelét. Az extra hosszú pihenőből visszatérő Gold Dream-en még az sem segített, hogy Ryan Moore lovagolta: nem adta magát könnyen, de meg kellett hajolnia az őrülten hajrázó Nonkono Yume előtt. Ez kérem szépen, klasszis teljesítmény volt mindkettejük részéről!

Kentuckyban pedig egy álom vált valóra Tina Chamberlin-nek február 15-én a Turfway Parkban, mikor a versenynap negyedik futamában Fairway Lane nevű lova egy nyakhosszal megadta trénerasszonyának az első győzelmét. A 48 éves, haditengerészeti ex-ápolónő 2016-ban váltotta ki licenszét, és ez volt a 18. startere. Az akkor érzett mérhetetlen boldogságot talán csak Dylan Davis zsoké tudta teljesen átérezni, mikor február 18-án Aqueduct-ban beállította a New York-i rekordot: egy nap alatt 6 futamban lovagolt győztest! A 23 éves lovas mind a kilenc versenyében pénzért futott.

Másnak azonban itt a vége: Ted Durcan visszavonult. 25 éves karriert hagy hátra, amiben két klasszikus győzelem (Light ShiftOaks, 2007; Mastery, St Leger, 2009) is helyet kapott.

„Ez nem olyasvalami, amibe csak úgy belerontok” – nyilatkozta UAE hétszeres champion zsokéja – „Már régóta gondolkozom rajta. Egy hónap múlva 45 leszek, és úgy érzem, tovább kell lépnem. A versenylovaglással felhagyok, de benne maradok az iparban és folytatom munkámat Sir Michael Stoute csapatában Newmarket-ben, amit nagyon szeretek csinálni.”

Durcan elmondása szerint a tenyésztés világa felé kacsintgat. Mi pedig sok sikert kívánunk neki az új(?) karrierjéhez!

Nyitókép: HorseBetting.com.au