Hosszú kihagyás után folytatódott a hazai pontvadászat, de mielőtt rátérnénk az aktuális fordulóra Hanga Ádi sajnálatos sérülésével kell kezdenünk. A Barca honlapja szerint (bal) térdsérülést szenvedett és előzetesen 4-6 hét pihenőt (azaz kb. 10 meccses kihagyást) javasolnak számára az orvosok. A gránátvörös-kékek az idei esztendőben súlytalanok az Euroligában, hiszen pillanatnyilag utolsó előtti, azaz 15. helyen pironkodnak, míg a spanyol bajnokságban jelenleg a bronzérmes pozíció az övék, igaz a negyedik helyen álló Baskonia (Hanga előző klubja) ugyanúgy 26 pontot gyűjtött eddig, mint Ádiék.

A „folytatódott a bajnokság” kijelentésünk csak részben igaz, hiszen szombaton és vasárnap csak három mérkőzést pótoltak a 18. fordulóból, mégpedig azokat, amelyekben a nemzetközi kupacsapatok voltak érdekeltek. Csalódottak azonban picit sem lehetünk, hiszen a háromból kettő egészen biztosan rangadónak volt nevezhető. Legalábbis előzetesen.

Bevallom kerestem-kutattam, de egészen sokat kellett visszalapozni azért az információért, hogy megtudjam, az Olaj mikor győzött utoljára az atomvárosban. Nos, ha jól írtam ki: 2014. június 4-én, a bajnoki döntő második mérkőzésén, 77:71-re. Azóta, azaz több mint három és fél éve nem. Eilingsfeld, Tóth Ádám, Vojvoda, Milosevic és Báder Márton akkor is főszereplő volt, de utóbbi ma már „csak” igazgatóként szurkol a Szolnoknak. A Magyar kupa arany és bronzérmesének találkozóján hazai színekben bemutatkozott a Seth Allen helyére igazolt Ricky Tarrant. A Paks azonban olyan gyalázatosan gyenge dobóformával jelentkezett, hogy ennek tükrében nem volt meglepő, hogy gyakorlatilag félidőre eldőlt a meccs (31:49). A szünetben biztosan nem itta meg a célzóvizet a Cizmic gárda, mert 3 negyed után 3/21-as triplamutatójuk állt a táblán, így pedig nem lehet nyerni, nem csak a  friss kupagyőztes, hanem senki ellen sem.  Az Olaj tovább robog a bajnoki cím felé, hiszen a legrázósabbnak tartott tavaszi rangadóját tükörsimán hozta. Nem túlzás kijelenteni, hogy Vojvodáék az alapszakaszt már csak elveszteni tudják, hiszen a hátralévő 6 meccsükből négyet otthon játszanak, és szinte földön túli csoda lenne akár egyetlen vereségük is. Kosárlabdában ritkán látható módon, mind a 12 pályára lépő szolnoki játékos szerzett pontot, az ASE pedig nagyon rossz napot fogott ki.

Egy órával később a kupában csalódott, Debrecenből érem nélkül távozó Alba Fehérvár fogadta a légiós cserén átesett Pécset. A szerb/magyar center Nebojsa Dukics a MAFC-ba igazolt, helyére pedig a 25 esztendős Devin Brooks érkezett a Mecsekaljára. A bökkenő csak az, hogy ő még véletlenül sem az ötös, hanem 1-2-es poszton vethető be, de ennek is megvannak az okai természetesen, mégpedig az, hogy a gyógytornát már elkezdő Supola Zoli sérülése után nem tudni mikor állhat Csirke Ferenc rendelkezésére, így a csapatnak szüksége van egy mezőny emberre. A tartalékos PVSK csak szünetig tudta tartani a lépést a bajnokkal, és majd húszpontos vereséget szenvedett.

Szombathelyen, a héten már volt egy fieszta, amikor is válogatottunk, egy pokoli kemény meccsen győzte le a lengyeleket, a hazai hátvédpáros, azaz Govens és Perl nagyszerű játékával, de úgy véljük ahhoz nem kel külön magyarázat, hogy a „vasi El Clásicóhoz” ott semmi nem fogható.  Vasárnap este újra megtelt tehát az Arena Savaria, és ez szó szerint értendő, hiszen már péntekre gazdára talált az összes belépő.

140664_falco_vulcano_energia_kc_szombathely_egis_kormend

Káprázatos hangulatban indult 40 perces útjára a labda. Jól kezdett a hazai gárda, de a második és harmadik negyedet a vörös-feketék nyerték, így parázs végjátékot ígért a zárófelvonás. Amit meg is kaptak a kosárlabdázás szerelmesei, mert csak az utolsó percekben sikerült leszakítania magáról Perléknek a Körmendet, így ők nyerték a szuperrangadót. Másodszor tombolt tehát a hét folyamán szombathelyi közönség. Most is joggal, hiszen ezzel a győzelemmel kedvenceik beérték a második helyen álló, most legyőzött riválist.  Sikerükhöz nem férhet kétség, hiszen a kezdőötösből négyen is 20 VAL fölött zártak, azaz Govens-Perl-Váradi-Borisov kvartett kiválóan tolta a szekeret, míg a másik oldalon senki nem dicsekedhet ilyen mutatóval. Továbbra is bevehetetlen az Arena Savaria.

A csonka forduló abszolút nyertese így az Olaj, és a fentebb már részletezett okok miatt, hatalmas lépést tett az alapszakasz győzelem felé.

Eredmények:

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, alapszakasz, 18. forduló:

Atomerőmű SE – Szolnoki Olaj KK 57-90 (14-22, 17-27, 16-16, 10-25)
Alba Fehérvár – Pécsi VSK-VEOLIA 92-71 (20-20, 14-19, 32-15, 26-17)
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Egis Körmend 83–79 (23–16, 15–21, 19–24, 26–18)

Kép: kosarsport.hu, Vágvölgyi Bálint