Igazi tavaszias lendülettel kecsegtetett a hétvége, miközben már a szezon hátralevő részére készülhettünk lélekben.

Szokás szerint az igazolásokkal kezdjük, ugyanis a nőknél továbbra sem áll le a játékostranszfer. A hét nagy szenzációja Kántor Kamilla, aki jelenleg a francia negyedosztályban játszik, de jövő szezontól már a Planéta Szimonettát is soraiban tudó Chambray Touraine-t erősíti. Az sem elhanyagolható, hogy macedón sajtóértesülés szerint a Vardarból távozó Andrea Pezenic Siófokon folyatja, illetve Beitigheim-be távozik Ferencvárosból Laura van der Heijden.

Lehetséges, hogy megoldódik az edzőkérdés Győrben, ugyanis a helyi hírek alapján a jelenlegi másodedző, Danyi Gábor veheti át jövőre Ambros Martín helyét a kispadon.

A BL-egyenes kieséses szakasz meccsidőpontjainak szervezésekor ismét összeakadt az EHF és a német szövetség véleménye, ugyanis az odavágók közben Kiel – Löwen Bundesliga-rangadót is rendeznek. A Kiel megegyezett az EHF-fel, és lemondtak a pályaelőnyről, így 21-én, szerdán fogadják a Szegedet, a Löwen azonban nem kötött kompromisszumot, és jelen állás szerint a B-kerettel áll majd fel Kielcében 24-én.

Kisorosolták az elődöntő párosításait a Magyar Kupa négyes döntőjére. Április 14-én szombaton először a Szeged csap össze a Csurgóval, majd a Veszprém a Balatofüreddel Debrecenben, a helyosztókra pedig 15-én vasárnap kerül majd sor.

Eldőlt, a hollandok ellen lesz Görbicz Anita búcsúmeccse válogatott mezben. A nemzeti gárda csapatkapitánya és kiváló játékosa a világbajnokság után már bejelentette e téreni visszavonulását, március 22-én azonban még utoljára láthajuk az EB-selejtezőn a magyar lányok között.

dx8iiacwsaalhru

Felemás szájíze lehet a kézirajongóknak a hétvége után. A Győr magabiztosan 34:25-re elintézte a Ljubljanát, a Fradi azonban 27:23-ra kikapott a csoportutolsó Beitigheim-tól, és visszacsúszott a harmadik helyre. Ezzel a Rába-partiak a Buducnost-tal, a népligeti lányok pedig a Rosztov Don-nal csatáznak majd a Final4-ért.

Végezetül pedig a hétvége tényleges fénypontja, a magyar kézilabda csúcsa: szombaton rangadót rendeztek Veszprémben. A mérkőzés előtt az MKSZ átadta a 2017-es szezon legjobbjanak járó díjakat. A legjobb junior játékosnak járó elismerést Győri Mátyás, a legjobb védőjátékosét Nagy László, a legjobb kapusét Mikler Roland, a legjobb légiósét pedig Gasper Marguc vehette át, míg az ‘Év játékosa’ Lékai Máté lett.

Az őszi találkozóval ellentétben ezúttal egy igazán kiélezett találkozót láthattunk (annak ellenére, hogy a Szeged évközben elszórt pontjai miatt tényleges tétje nem volt). Ugyan szinte végig a Veszprém dominált, a hazaiaknak a legrosszabbkor (vagy szegedi oldalról épp a legjobbkor) csúszott ki a kezéből az irányítás – a Szeged 31:32-re fordított, és 10 év után először ünnepelhetett győzelmet az Arénában.

Természetesen napestig értekezhetnénk a mérkőzésről, több oldalról megvizsgálva, de egyrészt előbb-utóbb erősen szubjektivitásba hajlana át, másrészt időnk és ez a cikk is véges. Néhány dolgot azonban fontos kiemelnünk: egyrészt, igazam lett, miután az októberi 9 gólos veszprémi győzelem ellenére is szoros évzárót jósoltam; másrészt, hogy a régebben még többször lassúnak mondott, ám elképesztő lövőerejű Bodó Richárd ezúttal nem egyszer lábbal is megverte a védőket (igaz, nem is volt olyan kemény a piros fal, mint szokott), ami klub és válogatott téren is abszolút pozitív; illetve hírként, hogy Nagy László kézközépcsonttörést szenvedett, így őszi kihagyása után egy bő hónapig ismét nem áll a csapat rendelkezésére.

A Bajnokok Ligája most szünetel, de az NB1 zajlik tovább. Jövő héten pedig a férfiaknál végre kezdetét veszi a legfontosabb széria egyenes kieséses szakasza, hajrá magyarok!

Képek: twitter