Pozitív és negatív értelemben egyaránt.

Bőven van fontosabb téma a héten, úgyhogy az átigazolásokat a lehető legrövidebbre zárom. Bulath Anita, Oguntoye Viktória és Triffa Ágnes Debrecenben folytatja, a Dunaújváros Csapó Kyrát, Erdősi Ildikót, Sirián Szederkét és Imre Vilmost “fogadja”, a Siófok pedig még tovább erősít, ezúttal Silje Solberg-gel és Joanna Drabik-kal.

Ugyan már több hír és érkezett Ambros Martín leendő klubjáról, a győriek mestere egyelőre tagadja, hogy megegyezett volna a Bukaresttel.

A felnőtt férfiválogatott EB-konfliktusa után újabb botrány tört ki Szerbiában. Pénteken lett volna esedékes a Szerbia – Koszovó női U20-as világbajnoki selejtező, de a szerb belügyminiszter, Nebojsa Stefanovic biztonsági okokból megtiltotta a mérkőzés megrendezését, ennek következtében az EHF kizárta a nemzeti csapatot a tornából.

És ha már botrány, a hétvégén ismét bebizonyosodott, mennyire érdektelen a Bajnokok Ligája a Rhein-Neckar Löwen-nek, ugyanis a német bajnok kifejezetten büszkén hasalt el B-csapatával (41:17) Kielcében. A sors iróniája, hogy az általuk előnyben részesített Kiel elleni rangadót 27:22-re szintén elvesztették a Bundesligában, hiába a legerősebb összeállításban léptek pályára a Sparkassen Arénában.

Április 12-én sorsolják a 2020-as férfi Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait, az pedig már eldőlt, a magyar válogatott a kedvező, első kalapban foglal majd helyet, így legrosszabb esetben is Csehország, Lengyelország, Hollandia, Izland vagy Szerbia lehet a legerősebb csoportellenfelünk.

És most elérkeztünk a hét mélypontjához: a magyar kupacsapatok nyolcaddöntős szerepléséhez. Szerdán a Szeged (29:22 Kiel-ben), majd vasárnap a Veszprém (32:25 Skjern-ben) is olyan nagy és fájó vereségeket könyveltek el, hogy lehetetlen lenne objektívan írni. Nincs mit szépíteni rajta: teljes katasztrófa, ami ilyen szinten nem megengedhető. Szombaton és vasárnap “vért kell inni”, különben könnyen végéhez ér számunkra a BL-idény.

Főszerepben azonban kétség kívül a magyar női válogatott volt, no meg természetesen a nemzeti együttestől elköszönő Görbicz Anita, akinek Győrben a Hollandia elleni EB-selejtező előtt fantasztikus búcsúünnepséget rendezett a csapat és az MKSZ. Szem nem maradt szárazon. Több, mint egy évtized, 232 mérkőzés és 1111 gól. Köszönjük, Görbe!

dy6zpj8waaajrc1

Maga a selejtező sajnos nem úgy alakult, ahogy elterveztük. Hiába vezettünk sokáig, a hollandok a végjátékban fordítottak és 18:19-cel ők vihették hata a két pontot, ráadásul az újdonsült csapatkapitány, Tomori Zsuzsanna térdszalagszakadást szenvedett, így jó ideig – előreláthatólag fél évig –  nem léphet pályára.

Szerencsére vasárnap fordult a kocka: hiába tűnt úgy a 50. perc környékén, hogy az itthoniak a visszavágón is megismétlődnek, de ezúttal a lányok nem engedtek, és miután Nycke Groot egyenlítő találatát érvénytelenítették, idegenben 22:23-ra legyőztük Hollandiát, ezzel megszereztük a csoport első helyét! Szép volt, csajok!

Hétvégén tetőfokára hág az izgalom: szombaton 17:30-kor a Veszprém, vasárnap 5-kor pedig a Szeged próbálja majd ledolgozni hátrányát, mindeközben pedig megrendezésre kerül a női Magyar Kupa négyes döntője, ahol szombaton délután 1-kor elődöntőben csatázik egymással a Fradi és a Győr (illetve 15:15-kor a Siófok és az Érd), majd vasárnap következik a finálé. Hajrá magyarok!

Képek: EHF Euro twitter