A héten a Dubai Világkupa és a floridai „kisderby-n” kívül is volt történés.

Múlt heti krónikánkban Olvasóink figyelmébe ajánlottuk a Golden Slipper fesztivál fináléját két Gr1-es futammal. A hároméves kancáknál a Vinery Stud Stakesben a képen látható Hiyaam (High Chaparral) úgy viharzott végig Rosehill gyepén, hogy start-cél győzelmet aratott 2000 méteren a mindössze harmadik Gr1-győzelmét ünnepelő Michael Dee-vel a hátán. Ezzel természetesen favorittá vált a közelgő Oaks-ra.

Az átkeresztelt The BMW – azaz Tancred Stakes – egy kisebb húsvéti „feltámadást” hozott a 2016-os Melbourne Cup bajnok Almandin-nak (Monsun). A már nyolcéves német tenyésztésű herélt az ikonikus kupagyőzelme óta csak egy első helyet jegyzett, így szinte már kijárt neki egy újabb siker. Magabiztos, másfél hosszas győzelmét Kerrin McEvoy zsokénak is köszönheti, kivel legutóbb akkor társult, mikor a Kupában taroltak. Legközelebb a The Championships-en láthatjuk friss ausztrál bajnokainkat…

Ausztráliába kerül mindemellett Aidan O’Brien valaha tréningezett leggyorsabb telivérjének tartott Caravaggio is fedezni:

„Caravaggio egy érett kétéves volt, aki egy bámulatos spiterré fejlődött. Kiváló pedigrével rendelkezik, mentes Danehill-től, így az egész csapatunk a Föld ezen részébe teljesen passzoló tenyészlovat lát benne. Ez hogy ő és Churchill is felkerül az ausztrál listára, American Pharoah pedig visszatér, három világklasszis ingázó lovat kínálunk az ausztrál tenyésztőknek. Ez egy nagyon izgalmas ideje a (Coolmore – szerk.) farmnak.” – nyilatkozta Tom Magnier.

Franciaországban pedig talán egy ideig nem fognak „kékebb vérű” lovat látni Chantilly gyepén: szombaton a Prix de Joinville nyeretlenek számára nyitott futamban lépett starthoz az első bemutatkozó Solemia-ivadék. A Solesili-re keresztelt Dansili apaságú hároméves mén rögtön egy két és fél hosszas győzelemmel kezdte karrierjét. A Wertheimer fivérek saját tenyésztésű lova természetesen nagy dolgokra hivatott egy Arc-győztes mamával, és mi kíváncsian várjuk a folytatást sikerül-e felérnie családja hírnevéhez.

A floridai Gulfstream Parkban nem csak a versenypályán száguldoztak a lovak, hanem a közben zajló Fasig-Tipton-on is repkedtek a milliók. A Coolmore 1 millió dollárért Scat Daddy, Larry Best 1,2 millióért Into Mischief, a Stonestreet Farm pedig szintén 1,2 millió dollárért Medaglia d’Oro utódokat vásárolt a különleges árverésen. A kalapácscsattogtatás napja előtt ugyanis gyorsmunkában tekinthették meg az eladásra szánt kétéveseket: a nap (és a Gulfstream Park-i történelem) leggyorsabb csikója, egy Orb apaságú kanca $900,000-ért cserélt gazdát.

És ha már ennyit emlegetjük Floridát: a tavalyi Florida Derby és Kentucky Derby bajnok Always Dreaming hét hónapos kihagyás után újra versenyben futott. A nagy dicsőséges visszatérés elmaradt, mert nem tudta elkapni az élen futó Conquest Big E-t, de ilyen sok kihagyás után már a Gulfstream Park Hardacre Mile Stakes (G2) második helyezése is bizakodásra ad okot.

Fotó: @MickPriceRacing Twitter