A szezon végéhez közeledve, egészen fantasztikusra sikeredett a hétvége a kézivilágban.

A fergeteges mérkőzések előtt azonban szokás szerint az átigazolásokkal kezdenénk. Miután két hónap alatt egyetlen pontot sem szerzett csapatával a Bundesligában, lemondott a Neckarsulmer SU edzői posztjáról Ilyés Annamária, miközben a Fradi az EHF Kupa-döntős Bobana Klikovac-csal erősített.

Csütörtökön sorsolták a 2020-as férfi Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait. A rendező Svédország, Norvégia és Ausztria, valamint a címvédő Spanyolország biztos részvételével ezúttal nem lesznek a legutóbbiakhoz hasonlóan nehéz összeállítások, így mi sem találjuk majd magunkat szembe egy Dániához hasonló ellenféllel: Oroszország, Olaszország és Szlovákia ellen gyakorlatilag kötelező a kijutás, de majdhogynem a csoportelsőség is.

Jövő szezontól már a negyeddöntőben is szerepelnie kell a BL-csapatoknak a Magyar Kupában, így 2019-től már akár a Final 4 előtt összekerülhet majd egymással a Veszprém és a Szeged, valamint a Győr és a Ferencváros.

Szombaton dőlt el női kupacsapataink továbbjutása a Bajnokok Ligájában, ahol végül egyik meccsen sem született meglepetés. A Fradi a hazai vereség után idegenben is fejet kényszerült hajtani a Rosztov Don előtt (32:22), a Győr pedig a Montenegróban összegyűjtött hatgólos előny tudatában higgadtan játékkal – és a parádézó Görbicz Anitával – hazai pályán legyőzte a Buducnost-ot (30:28), a címvédő ezzel ismét ott lesz a budapesti Final Four-ban!

(A négyes döntő további két résztvevője a Vardar Szkopje és a Bukarest lesz.)

dawbwfovqae8qjd

A Fradi ezúttal sem jutott túl a negyeddöntőn

Amíg szombaton a lányok sorsdöntő meccseiket vívták, addig már a következő tűzijáték készülődött Debrecenben: a férfi Magyar Kupa elődöntőiben először a Szeged iskolázta le a Csurgót (37:17), majd két órával később ugyanezt tette a Veszprém a Balatonfüreddel (38:22). Ismét rangadó volt kilátásban.

A bronzmérkőzés megalapozta a hagulatot a Főnix Csarnokban, amely papírforma szerint 31:25-re a Balatonfüred javára dőlt el, igazán azonban csak a várva várt döntő közeedtével égett lángban az aréna.

A rangadó pedig… Minden kézirajongó tisztában van vele, mennyivel fontosabb bármelyik ilyen összecsapás, mint akár egy BL-forduló, a csapatok pedig ehhez mérten az elképzelhető legfergetegesebb küzdelmét hozták. Ezúttal a rangadón jellemző folyamatos fordulatok helyett egy sokkal szorosabb mérkőzést láthattak a szurkolók, mindkét oldalon a magyar klubok tavalyi klasszisához méltó védekezéssel, kapusbravúrokkal és szép megoldásokkal támadásban.

De ha már bravúr, a nagyobb bravúrt a címvédő Veszprém hozta (igaz, ehhez a Szeged szokásos második félidei szétesése is kellett), a kapuban parádézó Mirko Alilovic vezetésével, de elől Lékai Máté, Nagy László és Petar Nenadics is remekelt, még inkább az egész csapat együtt, és az utolsó negyedórában a mérkőzést teljességgel a maguk javára fordító Építők 23:21-re győzött, és zsinórban 10. kupagyőzelmét ünnepelhette.

Az októberi nagyarányú veszprémi győzelem és a márciusi szegedi revans után véleményem szerint – azon túl, hogy ez a mérkőzés operált a legjobb “magyaros” kézilabdával – ez a meccs tükrözi legjobban a két csapat esélyeit egymás ellen: a Szeged a “már megszokott” közelségben van a trófeák begyűjtéséhez, de a végjáték sorsdöntő pillanataiban továbbra is megmutatta fölényét a Veszprém. Aztán persze mindez csak májusban dől el, a bajnoki döntőben… Hajrá magyarok!

Képek: Veszprém Handball Team twitter, EHF Champions League twitter