Az ausztrál királynő lopta el a hét összes rivaldafényét, de nézzük csak meg közelebbről, mi történt az elmúlt napokban.

Míg Winx végleg neve mellé égette a „legendás” jelzőt, addig két feltörekvő kancának is megkurtították a szárnyait az amerikai terepen. Lady Aurelia és Unique Bella egyaránt a második helyre kényszerültek a hétvégén: utóbbi már a startnál elvesztette futamát, míg előbbi szimplán kikapott.

Napjaink legbusásabb futamának, a 16 millió dolláros Pegasus World Cup-nak lehet meg vannak számlálva a napjai, míg eme jelzőt használhatja. Az arabok ugyanis visszakövetelik ezt a szalagcímet, de nem a Dubai Világkupával, hanem egy teljesen új versenynappal. A King Abdulaziz Horse Championship-nek elnevezett új futam 17 millió dollárt osztana szét a helyezettjei között. A főfogást egyébként 8-10 másik nemzetközi verseny kísérné, és Szaúd-Arábiába telepítenék. Az időpont pedig valószínű decemberre esne, hogy ne ütközzön a környék „világkupáival”.

Ausztráliában pedig tovább folytatódott, és véget is ért az Inglis Easter Sale. Múlt héten még Snitzel túlerőről számoltunk be, de az utolsó napokban Fastnet Rock fiai tették legmagasabbra a mércét. Tőle származik az egész árverés legdrágábban eladott csikója is, akiért 2,3 millió ausztrál dollárt fizettek. A részleteket itt lehet megtekinteni.

Tán csak pár év, mire Highland Reel neve is bekerül ebbe a díszes társaságba, amit az Inglis Easter Sale most adott nekünk: a versenylóként világutazó telivér ugyanis fedezőménként sem kerüli el a reptereket. Az ír mén tenyészjogait ugyanis egy ausztrál méntelep, a Swettenham Stud megvásárolta, és mindössze $15,000 ellenében fedeztet.

Azoknak, akik pedig kedden kilátogattak az angliai Newmarket-be az első futamok előtt, nekik is volt nem mindennapi látnivalójuk: a francia debütálására készülő Cracksman ugyanis nyilvános edzést tartott állandó lovasával. Április 29-én esedékes első idei versenyük.

A decemberi horrornak is vége: a 46 ló életét követelő Lilac Fire, ami elérte San Luis Rey tréningközpontját óriási csapás volt és az egész lovas társadalmat megrendítette. A kaliforniai létesítmény lassan újra régi pompájában tündököl, és a héten az összes egykori négylábú lakót visszaszállítják. Addig is, még mindig heti hét nap dolgoznak rajta reggeltől estig.

Az elmúlt két hetet pedig az első japán klasszikusok tették színesebbé: két hete a kancák 1000 Guineas-ában, az Oka Sho-ban (Gr1; 1600 m; $2,011,716) pont fordult a kocka, hiszen a másodfavorit lefutotta a fogadók kedvencét. Almond Eye szemet gyönyörködtető stílusban rohant a célba, mellyel még időrekordot is állított a kancák klasszikusában.

“A válasza és gyorsulása a célegyenesben szinte hihetetlen volt, nagyszerű érzést adott! A vágtaugrásai csak nagyobbak és nagyobbak lettek, mindössze annyi doglom volt, hogy egyenesen tartsam. A táv növelése nem okozhat gondot ennek a tehetséges kancának, szerintem nagy esélye vagy a Triple-re (Tiara – szerk.)!” – áradozott zsokéja, Christophe Lemaire, ki egészen elképesztő módon itt először aratott diadalt.

mének változata pedig már nagyobb meglepetés okozott: a célegyenesben egymást váltották a vezető lovak nagy lendülettel, de az első három helyet az esélyteleneknek titulált lovak bérelték ki maguknak, nagy fejfájást okozva a helyi bukiknak. Epoca d’Oro ráadásul bámulatos stílust mutatott, így a már Satsuki Sho bajnok telivérrel a közeljövőben már biztosan számolnak. Ráadásul ezzel a hároméves mén apja nyomdokaiba is lépett, hiszen ő a Hármas Korona győztes Orfevre fia.

 Fotó: Coolmore