Bár az elmúlt szezon „Európa legjobb háromévese” Franciaországban állt starthoz ország-világ előtt, a hét főfogásait mégis egy kontinenssel odébb tálalták.

Ahogyan már címünkből is kiderült, Japán és Hongkong kínálta a királyok szórakozását összesen négy Gr1-es partival. A maratoni, 3200 méteres Tenno Sho-Spring pompás mezőnyt rántott össze a felkelő nap országának hatodik felsőkategóriás versenyében, és majdnem meghozta a dicsőséges visszatérést is a tavalyi Japan Cup hősének – mígnem utat talált magának Rainbow Line, ki annyira megindult a célegyenesben, hogy belesántult és győzelme után a pályát már utánfutóban hagyta el. A jövője így kissé kérdéses az első Gr1-diadalát arató ménnek, illetve természetesen, hogy mikor térhet újra vissza. A most harmadiknak befutott Clincher azonban olyan formát produkál az elmúlt időszakban, hogy már arról pusmognak, meglátogatják ősszel vele az újonnan felújított párizsi pályát

Hongkongba térve sem maradtak szótlanok a japánok, hiszen komoly esélyeket tudhattak magukénak, bár egyet sem váltottak végül be. Először fogták közre a vasárnapi hongkongi versenyeket „Champions Day” név alatt; mely új szálat adva a történetnek nagy nemzetközi érdeklődést kellett volna generálnia – mégis a külföldi indulók inkább megfűszerezték a mezőnyöket, mintsem elözönlötték volna.

A főfutam Queen Elizabeth II Cup kimenetelébe végül nem tudtak beleszólni a japán vendégek (sem az összes többiben). Egy egészen szenzációs győzelmet láthattunk itt anélkül is, hogy tudnánk a háttértörténetet: azzal pedig csak még pikánsabb lesz a sztori. Az a Pakistan Star került ugyanis ki győztesnek, ki herélt létére kezelhetetlen viselkedésével egy időre ki is volt tiltva a versenypályáról miután többször nem volt hajlandó starthoz állni és gyakran hagyta abba futamait félúton. A csalódást keltő telivért mégsem hagyták veszni, hiszen második volt pl. a Derby-ben, de még így is alig találtak lovast rá. Végül utolsó pillanatban William Buick elvállalta, ki eredetileg csak egy lóért utazott Hongkongba – nagy szerencséjére, ugyanis a Chairman’s Sprint Prize-ban csak kilencedikként ért célba.

Esélye sem volt Buick-nak a bombaformában lévő (és bombalovakat kapó) Zac Purton-nal szemben, hiszen a három hongkongi Gr1-es versenyből kettőt az ausztrál zsoké vitt haza. Az előbb említett sprintversenyben Ivictory-t segítette győzelemhez. John Size tréner itt felettébb örülhetett, hiszen az ő lovai foglalták be a dobogót.

Champions Mile-ban a szinte már klasszis jelzőt érdemlő Beauty Generation-nal aratott diadalt Purton, kik idén már ünnepelhettek együtt.

És ahogyan lassan beköszönt a nyár, úgy ég egyre erősebben Royal Ascot lángja. Április 25-én kikerült az előnevezések listája a nyolc Gr1-es besorolású futamra. Rekordmennyiségű, 110 név került leadásra Írországból  – főként Coolmore – de tekintélyes mennyiséggel fogja magát képviseltetni az USA, Japán, Ausztrália és még egy beérkezett Hongkongból is. És az alacsonyabb rangú versenyekét még nem is tudjuk…

Addig pedig a versenypályán is zajlik az élet: az amerikai Mucho Macho Man első ivadéka ki starthoz állt egyben első győztese is lett; és követte ugyanezt a sémát Toronado első, Franciaországban futó lánya is.

A nagy Kentucky Derby lázban égett Gronkowski, ki az európai pontgyűjtő verseny élén állt, betegség miatt kihagyni kényszerül a rózsák futamát, de a kontinensünk telivére terv szerint ott lesz Belmont-ban az utolsó amerikai klasszikusért vívott harcban.

Addig is, Churchill Downs már nagy erőkkel készül május 5-ére: a helyszíni Kentucky Derby Múzeum 6,5 millió dolláros bővítése is elkezdődött, mely során megnyílik egy új részleg, a Helen B. „Penny” Chenery Stable. A tavaly elhunyt Penny a lósport igazi csillaga és szenvedélyes képviselője volt, és maga is két Kentucky Derby-győztes lovat vezethetett vissza. Az ünnepélyes megnyitót a novemberi Breeders’ Cup-ra tervezik.

Nyitókép: @RacingPost Twitter