Sok-sok rajongó örömére beköszönt a szezonvégi pörgés.

Szinte élmény már látni is, mennyi fergetes mérkőzés érkezik az elkövetkező hetekben, és ezt a krónikát is inkább ezekre fektetném, de szokás szerint azért kezdjünk az igazolásokkal! Szegeden két játékos érkezését jelentették be, névszerint a Vardar átlövője, Jorge Maqueda, valamint a fiatal szlovén tehetség, Nik Henigman írt alá, míg nőknél a Siófok a győri Mireya González-zel, a Kisvárda pedig Ana Maria Dragu-val erősít.

A magyar csapatok kieésével ugyan számunkra közelít az érdektelenséghez, de mégiscsak a klubsport csúcsa, így pár mondantot szólnék a férfi Bajnokok Ligája Final Four-járól is, valamint az ezzel kapcsolatos újdonságokról. Egyrészt, mint az a sorsoláson eldőlt, Montpellier – Vardar, valamint Nantes – PSG elődöntőt rendeznek, másrészt pedig egy új innováció is debütál Köln-ben; először használják élesben a Select chip-pel felszerelt labdáját, mellyel pontosabb méréseket, statisztikákat állíthatnak fel.

Hétvégén lezárult a férfi K&H Liga alapszakasza. A záróforduló meglepetésre nem kevés izgalmat is tartogatott, ugyanis a Tatabánya majdhogynem kifogott a foghíjas Veszprémen. A Bányász a félidőben még 11:15-re vezetett, a címvédő azonban végül nagy nehezen megfordította az állást, és 28:25-re otthon tartotta a két pontot.

A Tatabánya a vereség ellenére elorozta a bronzérmet a sokáig remeklő Balatonfüred elől. A mérkőzésen búcsúzott a magyar válogatott szélső, Harsányi Gergely, aki szezon végén befejezi profi pályafutását, a csapat ezzel egyik legnagyobb alakját veszíti el.

dck1l-gwsaeiykz

Harsányi Gergely búcsúzott

A Veszprémre pedig még egy nagy feladat vár: az Építők szombaton Szegeden lépnek pályára, ahol 13 órakor kezdetét veszi a bajnoki döntő első fordulója. Vajon ezúttal megtöri az “átkot” a Szeged, vagy újra Veszprémbe kerül a cím?

És ha már bajnokság, nem mehetünk el a múlt hét fő attrakciója mellett sem: szerda délután Győrben ismét talákozott a női sorozat két nagyágyúja. A Fradi kezdett jobban, a félidőben 3-mal mentek a vendégek, de a második félidő és a végjáték a címvédő győzelmét hozta 26:24-re.

Elemezhetnénk szakmailag a talákozót, de mivel a női bajnokság férfiakétól eltérő lebonyolítása (itt csak alapszakasz van, annak a győztese lesz a bajnok) lévén a két csapat a szezonban már nem találkozik egymással, az egymás elleni esélyük egészn őszig már nem oszt, nem szoroz.

Sok más ellenben igen: vesztett pontok tekintetében teljesen egyenlők (a Győr eggyel többmeccset játszott), ráadásul mindkét csapat 2-2 góllal győzött otthon, így az egymás elleni eredmény nem számít bele a bajnoki cím sorsába. Amennyiben a hátralevő meccseken sem kap ki egyikőjük sem, az egészéves gólkülönbség fog dönteni közöttük – a hozzáértők pedig máris végiggondolják, milyen hatalmas arányú győzelmek várhatóak az elkövetkező fordulókban.

Ennek fejében pedig a hétvégén máris mindkét klub erősen bekezdett: Győr – Alba Fehérvár 35:17, FTC – Kisvárda 36:22. Izgalmas fináléban lesz részünk, az biztos.

És ha már izgalom, mindez már a hétvégén tetőfokára hág, ugyanis elérkezett az EHF Női Bajnokok Ligája Final Four. Szombaton 15:15-kor a Győr a Bukarest-tel csap össze a Papp László Sportarénában, vasárnap pedig a Rosztov – Vardar elődöntő valamelyik tagjával mérkőzik meg, remélhetőleg a döntőben, ahol a lányok megvédhetik címüket a sorozatban. Hajrá Győr! Hajrá magyarok! Mindent bele!

Képek: twitter