Persze, másra se figyeltünk a héten, mint az első amerikai és angol klasszikusokra, de ezalatt a négy futam alatt is történt egy s más…

Míg a friss amerikai bajnokok csapatainak szűk két hetük van fellélegezni és újból felkészülni a maximumra, addig az angol társaiknak június első hétvégéig tart a megérdemelt pihenő a klasszikusok hosszú és rögös útján.

A Churchill Downs-i versenynapok során természetesen nem a Derby és Oaks jelentették az egyetlen látnivalót. Pénteken és az eső áztatta szombaton is több Graded futamban mérettek meg a telivérek, amikről természetesen nem fogunk mind beszélni. Az Alysheba Stakes-ben és az Edgewood-ban is olyan ló végzett a vert mezőnyben, hogy az már hírérték: előbbiben a pontosan egy éve ugyanitt az egekig magasztalt Always Dreaming hullott a porba és ért célba ötödikként. A Derby után soha magára nem találó telivér hullámvölgye úgy látszik, síksággá terül el. Az Edgewood-ban a legutóbb általunk „a gyepen a hároméves kancák közötti legnagyobb erőként” jellemzett Rushing Fall szarvát törte látványos küzdelemben még egy Scat Daddy ivadék, nevezetesen Toinette – kinek ez a Gr3-as verseny mindössze a második startja volt.

A Coolmore apaménjei máshol is learatták a babérokat: az elsőéves fedezőmén, No Nay Never (ki szintén Scat Daddy utód!) számára elkönyvelhették az első győztes ivadékot is. Mae Never No május 3-án Belmont Park-ban egy 1000 méteres nyeretlenek versenyében aratott magabiztos győzelmet s vált apja-anya „elsőjévé”.

Egy újabb európai bajnok jövője pedig kissé kilátástalanabb: Enable tréning közben megsérült, így legfrissebb információk szerint augusztusig nem láthatjuk pályán kontinensünk királynőjét.

Egy kontinenssel arrébb, Japánban szintén a háromévesek játszották a főszerepet az NHK Mile-ban Cup-ban (Gr1), ahol kisebb meglepetés született. A kissé lassan startoló Keiai Nautique utolsó előtti pozícióból törte fel magát az élre, egy nyakhosszal az egész mezőny elé a mérföldes tokiói futamban, megadva apjának, nagyszerű Deep Impact-nek egy befutót.

Yusuke Fujioka zsoké első nemzetközi szinten jegyzett Group1-es japán trófeáját gyűjtötte be a szűk nyakhosszas győzelemmel, és szerinte a pej ménben nagy potencia rejlik és kitartása hosszabb távokon is érvényesülhet. Keiai Nautique eddigi hét startja mind mérföldes volt.

Nyitókép: Twitter