Sűrű héten vagyunk túl, hiszen már minden országban ezerrel pörög a galoppszezon. 

A japánok főleg nem unatkozhatnak, hiszen hat héten keresztül, minden hétvégén Gr1-es besorolású futamokat rendeznek a felkelő nap országában. Május 13-án is folytatódott a sorozat, ezúttal a kancák mérföldes erőpróbája, a Victoria Mile volt terítéken Tokióban. Abszolút nyílt futamnak ígérkezett s fejeződött is be, hiszen 400 méterrel a cél előtt még a 18 fős társaságnak majd’ a fele nyerő pozícióban volt. Az ötéves Jour Polaire (nyitóképen) pedig még épp egy orrhosszal előbb ért célba a favorit előtt, igencsak megboldogítva egy-egy szerencsés fogadót, ki őt játszotta. Deep Impact apaságú kanca ugyanis szélső esély volt a bukiknál, és ez volt az első sikere a legmagasabb szinten – olyan szűkösen összehozva, hogy még lovasa, Hideaki Miyuki is azt nyilatkozta, fogalma sincs megverték-e a favorit Lys Gracieux-t.

Frankel-ivadék Soul Stirring pedig folytatja útját hullócsillagként: tavalyi klasszikus győzelme óta a dobogó közelébe sem került, most itt is csak hetedik.

Szintén első sikert ünnepelhetett az amerikai elit kategóriában az a Hi Happy, ki hazájában Hármas Kornát is kiérdemelt. Az argentin tenyésztésű mén amióta Todd Pletcher istállójába került, egyre csak javul, így még könnyen meglehet, hogy a hétvégi Man O’War Stakes győzelme nem észak-amerikai karrierje csúcspontja.

Franciaországban fókuszba kerültek a kétévesek: az Arqana aukción remekeltek korunk fiatal apamén sztárjai, Frankel és Scat Daddy. Mindkettő népszerűsége ismert honlapunkon, hiszen mindketten komoly sikereket értek el igen hamar. Scat Daddy utolsó ivadékaiért pedig természetesen ádáz harcokat vívtak az aukciós épületben, eredményezve ezzel, hogy egyik fia lett az árverés legdrágábban eladott telivér csikója.

„Ez az egyik utolsó pillanat, hogy valaha vehetsz csikót ettől a fantasztikus apaméntől.” – magyarázta Jamie McCalmont ügynök, ki a Coolmore-nak vásárolta €825,000-ért a kétévest.

A Godolphin ugyanitt az Overdose féltestvér, Clodovil csikaját vette meg €380,000-ért saját már elhunyt apaménüktől, Poet’s Voice-től.

A versenyző telivéreknél pedig számos változás történt: a kaliforniai hercegnő, Midnight Bisou trénert vált, mivel szezon előrehaladtával nagyobb presztízsű futamok várják a kancákat a Keleti parton, mint a Nyugatin. Steve Asmussen veszi át a feltörekvő csillag tréningezését.

Az amerikai klasszikusok európai aspiránsa, Gronkowski szintén vált. Legutóbb megírtuk, miért hagyta ki a rózsák futamát, hamarosan pedig Chad Brown istállóját fogja tovább erősíteni.

Az angol klasszikusok napján könnyedén győzedelmeskedő Wuheida pedig kiújuló sérülés miatt befejezi versenykarrierjét, jelentette be Charlie Appleby tréner.

Zenyatta tenyészkarrierje pedig további szerencsétlenséggel néz szembe: szerdán ugyanis Into Mischief-től vemhesen elvetélt. A legendás versenyló hat utóda közül eddig csak kettő érte el a versenypályát, és mindkettő felejthetőt alkotott. Két War Front apaságú kancacsikója pusztult el, és most egy Medaglia d’Oro apaságú lánya yearling korban van.

 Fotók: @BH_AEberhardt Twitter