Négy versenynap, 18 versenyszám, nyolc ország (Ausztria, Németország, Románia, Szlovénia, Szlovákia és az Egyesült Arab Emirátusok) 140 lovasa és 200 ló: csütörtöktől vasárnap estig zajlottak a versenyszámok a felújított Nemzeti Lovardában megrendezett Gróf Széchenyi István Emlékversenyen.

Szász Sándor a Somlay Tamás Memorial győztes

A Széchenyi István Emlékverseny szombati napjának legrangosabb versenyszáma a két éve elhunyt Somlay Tamás korábbi díjugrató magyar bajnokról elnevezett Silver Tour fináléja volt.

A 33 starthoz álló lovas közül tizenhárman tudták hiba nélkül teljesíteni a 135 centiméteres magasságra kiírt alappályát, így összevetésben dőlt el a végső győzelem sorsa. Bravúrosan gyors lovaglással egy mezőhegyesi születésű, de jelenleg Németországban élő lovas, Szász Sándor (a 2. képen) vihette haza a győztesnek járó serleget. A korábbi magyar válogatott és szövetségi kapitány Luftikus Boyt lovagolta.

SzaszSandor

Második helyen végzett 2017 felnőtt magyar bajnoka, Krucsó Szabolcs Casilius nyergében. A harmadik helyet az Egyesült Arab Emírségek színeiben lovagló hölgy, Nadia Abdul Aziz Taryam szerezte meg.

Két magyar lovas a Gróf Széchenyi Memorial Nagydíj dobogóján!

A Széchenyi István Emlékverseny fénypontja a verseny zárásaként megrendezett kétfordulós Grand Prix volt. 33 lovas vállalkozott arra, hogy összemérje tudását ebben a 145 centiméterre kiírt versenyszámban. Az első forduló után a legjobb kilenc versenyzőt várták vissza a második fordulóba, köztük hat hazai színekben versenyező lovassal.
A két forduló összesített eredményei alapján hat dupla hibátlan lovaglás született, a leggyorsabb a Szlovákiát képviselő Andrej Holly volt. Ők láthatóak a nyitóképen. Lova, Quintana, Magyarországon kezdte meg versenykarrierjét, és jelenleg is magyar tulajdonban van.

Második helyen végzett szoros versenyben a 2017-es év felnőtt magyar bajnok párosa, Krucsó Szabolcs és ChaccoBlue II. Díjugrató válogatottunk hölgy tagja, Hugyecz Mariann is fantasztikus lovaglást mutatott be a döntőben, így az előkelő harmadik helyet szerezte meg a nagydíjban.

A Gróf Széchenyi István Emlékverseny egy igazán különleges alkalomnak állít emléket: 1914. május 23-án rendezte első hivatalos díjugrató versenyét a Budapesti Lovas Klub (BLK) elődje, a Budapesti Lovassport Egylet a Tattersallban. Ezért minden évben a május 23-ához legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre ez a verseny.

Forrás: MLSZ, Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfoto.hu