Közelednek kontinensünk legnagyobb derby-jei…

Hát persze, hogy a hétvégi (Epsom) Derby és az azt követő Prix du Jockey Club, azaz a francia derby-ről beszélünk. Legutóbb bemutattuk az eredeti angol kiadás idei legfőbb várományosait, de le is töröljük a pár napos port, hiszen meghozzuk a legaktuálisabb híreket mindkettővel kapcsolatban.

Az idei epsomi Derby sokaknak csak egy lóval fonódik jelenleg össze, a toronymagas favorit Saxon Warrior-ral (nyitókép), kit a mi időnk derby-ben is legsikeresebb trénere, Aidan O’Brien küld csatába hat istállótársa mellett. (A jelenleg 14 startlistán jelenlévő lónak felét tehát O’Brien adja!) A bukik lázasan keresik az „alternatív megoldást”, és bár kissé bizonytalanul, de meg is találták Hazapour személyében.

Hazapour csapata ugyanis igencsak nosztalgiát ébreszt a lósport követőiben: Dermot Weld mindössze két éve dicsőült meg Harzand révét itt Epsom-ban, és legfrissebb derby-indulója rendelkezik a médiában csak „Frankie-faktornak” nevezett jelenséggel. Igen a kétszeres Derby-győztes, Frankie Dettori népszerűsége a lova szorzóján is meglátszik!

A harmadfavorit lovasának kiléte sokáig bizonytalan volt, de végül két fél kompromisszumából megszületett az eredmény: Young Rascal nyergét fenntartották James Doyle-nak, ki majdnem Dee Ex Bee hátán ragadt, ki Dubai koronahercegének a lova – érhetően szoros szálakkal fűzve a Godolphin-hoz és annak zsokéihoz. A menedzsment végül megengedte Doyle-nak a váltást, bár nem kell túlzottan búslakodniuk: Dee Ex Bee-t (33/1) ugyanis a tavalyi szezon champion zsokéja fogja ülni.

De Saxon Warrior ideje korán megúszott egy potenciális ellenfelet is: Pascal Bary ugyanis bejelnette, hogy idomítottja, Study Of Man otthon marad a Prix du Jockey Club-ért. Bary az anyai oldal limitált távbírására hivatkozott – a francia kiadás ugyanis 300 méterrel előbb ér véget. Nem lesz egyedül majd Chantilly-ban, ugyanis Natural High nevezetű istállótársa szintén fel lett jegyezve az startlistára…

…amin jelenleg 30 potenciális induló található meg. Köztük a francia 2000 Guineas második Hey Gaman indulása kérdéses, trénere (James Tate) a héten dönt sorsáról: Jockey Club vagy Royal Ascot? A klasszikus dicsőséget majdnem megízlelő Hey Gaman-nak idomárja szerint nem okozna problémát a táv, de megvárja hogyan alakul az időjárás és a talpon maradó ellenfelek, mert nem akarja túlhajtani az igencsak ígéretes lovát. Ellenfele jelenleg pedig van bőven:

Aidan O’Brien itt „csak” öt vasat tart a tűzben, míg fia, Joseph kettőt. Az ír inváziót Dermot Weld lehetséges indulója egészíti ki nyolcra.

És mind fölött pedig ott áll: Olmedo.

És ha kedves Olvasóink még szűkölködnének a derby-hangulatban – tekintsék meg az alábbi videót, amely exkluzív interjút (is) tartogat a hétvége esetleges legirigyeltebb családjával:

Fotó: @ChampionsSeries Twitter