Földünk lóversenyzése már a legmagasabb fordulatszámon pörög, hiszen egymást váltják a klasszikusok és az idősebbeket starthoz állító elit futamok az összes kontinensen. Lássuk, mi történt az elmúlt két héten!

Anglia és Franciaország a bevezetőnk mindkét feltételének eleget tett, mely oly kimagasló fontosságú, hogy azokról külön írtunk. Nem volt azonban kapacitásunk a földrészek történéseit külön-külön taglalni, hisz olyan mozgalmas héten vagyunk túl.

Kezdjük is hát az Új világgal, Amerikával: két hónappal rá, hogy Santa Anita park egyik legnagyobb kincsével megváltotta jegyét Kalifornia elitjei közé, Accelerate két hete bebiztosította helyét az állam legjobb közép-hosszú távú lovai között. Az ötéves mén ugyanis második Gr1-es győzelmét aratta a Gold Cup at Santa Anita-ban, avagy az áthelyezetett Hollywood Gold Cup-ban.

A Coolmore pedig tovább küzd Justify tenyészjogaiértegyes források szerint $60 milliós nagyságrenden belül. A WinStar Farm azonban még nem mondott végleges választ: megvárják, mit hoz a Belmont Stakes, és nem mellesleg ők maguk is tenyésztő vállalkozás.

Az angol és a francia Derby-k mellett Japán is lefutotta a magáét május 27-én. A tenyésztő-tulajdonos Kaneko Makoto Holdings negyedszerre emelhette magasba a Japán Derby trófeáját, ami abszolút rekord. Köztük 2005-ben, Deep Impact révén, most 13 évvel később pedig fia, Wagnerian bravúrja után. Az első japán klasszikus győztese másodikként végzett, mindössze egy nyakhosszal a 222-1-hez adott Cosmic Force előtt.

Az idősebb lovak június 3-án mérföldön csaptak össze a Gr1-es trófeáért Japánban, ahol a Frankel-história bővült egy lappal. A győzelmet ugyanis a Frankel apaságú Mozu Ascot szerezte meg oly stílusban, hogy az egész világ róla beszél. A mezőnyben több felsőkategóriás telivér is szerepelt, így Mozu Ascot sikere meglepetés is volt.

Hongkong pedig tűzijátékos búcsút vett a szezontól a Champions & Charter Cup révén, mely az utolsó Gr1-futam volt a nyári szünet előtt. A 2400 méteres viadal a Hongkong jelenlegi talán legnépszerűbb heréltje győzelmét hozta, ki előbb kezelhetetlen viselkedésről, ma már kimagasló teljesítményéről ismerszik meg: Pakistan Star-ról beszélünk természetesen. Zsinórban két királykategóriás győzelmével a végén még pályázhat az Év Lova címre.

Az Ausztráliából emigrált Merchant Navy május 27-én pedig sikeresen mutatkozott be az öreg kontinensen, immáron Aidan O’Brien készítésében.

Fotó: Japanese Times