A belmonti szupernap egy egész kontinens lefoglalt, de közben zajlottak a dolgok keleten…

Joao Moreira (képen) ugyanis elhagyja Hongkongot, és Japánban folytatja karrierjét! A történelemkönyveket is átíró brazil zsoké először Szingapúrban, majd utóbbi időkben Hongkongban aratta sorra sikereit, ahol szinte már arcává vált a lóversenyzésnek. A háromszoros hongkongi zsoké champion idén már nem fogja valószínűleg megvédeni negyedszerre címét, mert Zac Purton már csak egy győzelemre van a jelenleg eltiltott Moreirától és kilenc versenynapja van még kettőt hozzátenni a sorozathoz.

A távozni készülő zsoké így nyilatkozott: „Ez egy nagyon nehéz döntés volt, és megszeretném köszönni a hongkongi lóversenysport minden tagjának ezt a fantasztikus öt szezont, de itt az ideje nekem váltani. Mikor idejöttem, őszintén nem gondoltam ezt tovább csinálni két évnél, de egyúttal nem is hittem, hogy idáig eljutok. Itt egy zsoké minden álmát megtapasztaltam, és csodálatos barátokra leltem.”

Joao Moreira a harmadik külföldi zsoké lesz Japánban, ahova teljes körű vizsgát kell tenni, hogy bejusson valaki. Jelenleg Christophe Lemaire és Mirco Demuro lovagolhatnak csak rajta kívül teljes licensszel.

Hongkong zsokéinak táborából egy tehát kiesett, de négyen ideiglenes engedéllyel bekerültek, köztük a 21 éves Callan Murray Dél-Afrikából.

Newmarket gyepén pedig a versenyló korában fantasztikumnak számító Kingman szerezte meg első győzelmét apaménként is: Calyx, a kétéves méncsikó a jelenleg tán legirigyeltebb európai tréner istállójából érkezett és a Juddmonte saját tenyésztése, így a „Conditioner” futamban nem volt meglepetés a sikere, mégis ünneplendő.

És ha már irigyelt európai trénerekről van szó: Aidan O’Brien bár kissé leszerepelt lovaival az angol Derby-ben, a negyedik helyezett Saxon Warrior-ral már az ír kiadásról álmodoznak. Tán ő meghozza az első ír klasszikus trófeát O’Brien-nek (ha már a Guineas-ekben nem ment), bár a friss kékszalagossal kell valószínű újra felvennie a harcot…

Amerika pedig kapott egy cseppnyit a brit pompából: Facebook-on beszámoltunk a Királynő sikeréről a tengerentúlon.

NA

Az amerikai Taylor Made Farm pedig szomorú hírt osztott meg: Northern Afleet, ki most, még 25 éves korában is aktívan fedezett, hirtelen jött fájdalmakkal került kórházba, mikor kiderült, hogy súlyos emésztőrendszeri betegséggel küszködött. A 75 Stakes-győztest és 137 blacky-type ivadékot adó mént kénytelenek voltak elaltatni.

Fotó: @HongKong_Racing Twitter, BloodHorse