Épp, hogy tegnapelőtt az oroszok és az arabok megnyitották a foci vb-t, rövidesen a lóverseny csúcsmeetingje is kezdetét veszi.

És akárcsak az oroszországi világbajnokságot, a Royal Ascot-ot is méltán nevezhetjük All Star Gálának, hiszen a kontinens – sőt, sokszor Amerika és Ázsia – legjobbjai csapnak össze a fergeteges ascoti rendezvényen. Így, amíg tűkön ülve várjuk a keddi nyitányt, vessünk is egy pillantást a Royal Ascot “All Star-csapatára”!

Cracksman (Prince Of Wales’s Stakes)

Nem is kezdhetnénk mással, mint a kontinens jelenlegi királyával. Frankel háromszoros Gr1-győztes fia a szerdai napon a hét egyik legfontosabb (már ha egyáltalán nevezhetünk itt bármit is fontosabbnak) futamában áll starthoz, ahol a háromévesekkel egyelőre még nem, de a legjobb idősebb lovakkal ismételten összecsap.

Order Of St George (Ascot Gold Cup)

Európa legjobb maratonistáját is viszontláthatjuk, nem is kisebb versenyben, mint a legnagyobb hagyományokra visszatekintő csütörtöki Gold Cup-ban, ahol az extrahosszú 4000 méteres távon túl még olyan világhódító ellenfelekkel is meg kell küzdenie, mint a Melbourne Cup-dobogós Max Dynamite, Idaho vagy Stradivarius.

Rhododendron (még nem tudni)

Aidan O’Brien fantasztikus kancája is színre lép, igaz, még nem dőlt el, melyik futamban ismételheti meg legutóbbi győzelmét – a Queen Anne, a Duke Of Cambridge és a Prince Of Wales’s Stakes-be is nevezve van. Akárhogy is dönt azonban csapata, Galileo lánya bárhol favoritnak tekinthető.

lady-aurelia-kings-stand-1

Lady Aurelia már rutinos látogató a Royal Ascot-on

Lady Aurelia (King’s Stand Stakes/Diamond Jubilee Stakes)

Nem maradhat ki a meeting specialistája sem, az amerikai Scat Daddy-csikó ugyanis az elmúlt két évben mindkétszer aratott egy-egy győzelmet a királyi pódium előtt. Idén már triplázásra készül, ám nem lesz könnyű dolga Battaash és társai ellen.

Redkirk Warrior (King’s Stand Stakes/Diamond Jubilee Stakes)

Végezetül pedig az ausztrál herélt, aki talán valamelyest kilóg a sorból, de az ötödik kontinens galoppsportjának (és a sárgának) rajongójaként mindenképpen felfért a listára. Notnowcato fia ugyan már korábban is megcsillogtatta tudását, idén eddig megállíthatatlan volt, és olyan klasszisok ellen gyűjtött be két Gr1-trófeát, mint Redzel és Brave Smash – kíváncsian várjuk, az európa ellenfelek orra alá is hasonlóan borsot tör-e.

Képek: America’s Best Racing, TurfTalk