Jövő csütörtökön és vasárnap játssza utolsó mérkőzéseit a magyar férfi kosárlabda válogatott a 2019-es világbajnokság selejtezőinek első csoportkörében – az ellenfél előbb Koszovó lesz idegenben, majd Litvánia hazai környezetben, Budapesten, a Tüskecsarnokban.

Négy kör után két győzelemmel és két vereséggel áll Sztojan Ivkovics együttese – mivel a csoportnegyedik Koszovó 0-4-es mérleggel bír két meccsel a csoportkör vége előtt, így a magyar csapat lényegében karnyújtásnyira van a továbbjutástól, ahol a D csoportból az Olaszország, Horvátország, Románia, Hollandia négyes első három helyezettje vár majd Vojvoda Dávidékra, amennyiben minden jól alakul.

A helyzet olyan szempontból egyszerű, hogy egyetlen győzelem – akár Koszovó, akár Litvánia ellen – már elég a magyar csapatnak a második csoportkörhöz – hozzá kell tenni, hogy minden válogatott viszi az összes elért eredményét tovább, tehát nem mindegy, hogy mondjuk 2-4-gyel vagy 4-2-vel megy tovább valaki, pedig mindkettő jelentheti egy kvartett harmadik pozícióját.

Hatalmas meglepetéseknek kellene történnie ahhoz, hogy Perl Zoltánék ne végezzenek a csoport első három helyének valamelyikén. Ez mindössze két forgatókönyv alapján lehetséges – Koszovónak mindkettőben le kell győznie a mieinket, majd szintén hazai pályán a lengyeleket is, nekünk pedig Koszovó mellett mindkettőben vereséget kell szenvednünk Litvániától is.

Az egyik eset szerint a lengyelek legyőzik a litvánokat június 28-án, csütörtökön, így az előbb említett eredményekkel sima holtverseny alakulna ki Magyarország és Koszovó között 2-4-gyel a csoport 3-4. pozíciójában – ekkor arra kellene figyelni, hogy 8 pontnál nagyobb különbséggel ne kapjunk ki, hiszen Debrecenben 84-76-ra vertük Berisháékat.

A másik eset pedig az, ha a lengyelek Koszovó mellett Litvániától is kikapnak, akkor viszont a 6-0-s Litvánia mögött három csapat állna 2-4-gyel. Ebben a hármas holtversenyben két meccs (Koszovó-Magyarország, Koszovó-Lengyelország) még nincs lejátszva, és egyelőre a lengyelek +31-es, a mieink +5-ös, a koszovóiak pedig -36-os kosáraránnyal bírnak. Ebben a forgatókönyvben csak az lenne a lényeg, hogy mieink koszovóiak elleni veresége, illetve Koszovó két győzelme összesen ne legyen legalább 41 pont arányú.

Több sérülttel kénytelen számolni Ivkovics mester (a szűkített keret később lesz nyilvános), ettől függetlenül az elmúlt években látott csapategységgel nagyon kevés esély van arra, hogy Magyarország ne legyen ott a 2019-es vb selejtezőinek második csoportkörében.

A Litvánia elleni, július 1-jei, 20:00-kor kezdődő mérkőzésre az alábbi linken lehet online jegyet venni:

http://www.eventim.hu/hu/jegyek/magyarorszag-litvania-ferfi-vb-selejtezo-budapest-tueskecsarnok-494450/event.html

A belépők ára 2000-2500 Ft.-, diákoknak és nyugdíjasoknak egységesen 1800 Ft.

Forrás: kosarsport.hu