Ma futják az angol lóversenyszezon egyik legfontosabb pillérét.

A King George VI & Queen Elizabeth meeting egy csillogó ékszer a nyári galoppverseny dömping közepette. A nyitányt természetesen pénteken már megrendezték, de nézzük picit a szombati főfutam történelmét.

Első alkalommal 1951-ben rendezték meg, apropóját pedig a 1851-ben megnyitott londoni Világkiállítás százéves évfordulója szolgáltatta. A kétnapos meeting fő attrakciója természetesen a King George VI. & Queen Elizabeth Stakes (Gr1, 2414 m),  vagy ahogy mindenki becézi “A Kinge George”, amely Európában, a Prix de l’Arc de Triomphe mellett, a három éves és idősebb évjárat legnagyobb megmérettetése.

01megnyit20vilgkillts

Viktória királynő megnyitja az 1851-es Világkiállítást (fotó: wikipedia)

Talán a leghíresebb az 1975-ös futam, amikor is az Epsom Derby győztes Grundy, máig élő pályarekordban, legyőzte kiváló vetélytársát, Bustino-t. Ezt a csatát, (akkori) fiatal korom miatt, jómagam még nem láthattam, de az angolok, csak az „Évszázad Versenyeként” emlegetik.

djiouzpw4aurjra

Két telivérnek, pontosabban a képen látható csodálatos kancának, Dahlia-nak (1973-74), és a mén, Swain-nek (1997-98) sikerült egymást követő esztendőkben elhódítani a King George trófeáját. A zsokéknál a legendás Lester Piggott neve mellett szerepel a legtöbb (hét) győzelem, míg a trénereknél, Dick Hern és Saeed bin Suroor és Sir Michael Stoute egyaránt öt-öt nyertest tudhat magáénak. A tulajdonosok közül, Michael Tabor, hat sikert könyvelhetett már el.

SWAIN

Ma jön az újabb kiadás, olyan világklasszis lovakkal, mint a tavalyi esztendő legjobb háromévesének választott Craksman, a legutóbb őt legyőző Poet’s Word (ők ketten a nyitóképen) és a favoritnak számító, hisz az idén még veretlen Crystal Ocean. Utóbbi győzelme esetén Sir Michael Stoute a futam egyeduralkodó trénere lehetne.

Start 16:40-kor. Élőben az ITV-n nézhetjük!

Vendégszerzőnk: Sereg András/Racing Portal, képek: wikipédia