A csehek ellen játszhatunk közel egy hónap múlva a Világcsoportban maradásért.

Kiélezett, ki-ki meccset vár a Davis Kupa-csapat kapitánya, Köves Gábor a világcsoport rájátszásában sorra kerülő Csehország elleni találkozón. A szakember elsősorban Fucsovics Márton és Balázs Attila játékára számít, de elismeri, hogy idén a fiatalok is nagy lépéseket tettek a legjobbak közé vezető úton. A csehek Berdych nélkül is erős csapattal érkeznek Budapestre, ám Köves Gábor bízik játékosaiban és a hazai közönség támogatásában.

A Davis Kupa világcsoport rájátszásában szeptember 14-16-án a Lurdy Ház parkolójában felállított stadionban sorra kerülő Csehország elleni találkozóra Köves Gábor kapitány nem tervez meglepetéseket. De nem is igen tervezhet, hiszen a játékosok adottak, a nemzetközi versenynaptár szintén. A vendégek részéről számunkra kedvező hír, hogy Tomás Berdych viszont nem tervezi a részvételt.

“Amennyiben Fucsovics Márton és Balázs Attila rendelkezésre állnak és nem akadályozza őket sérülés, akkor elsősorban az ő játékukra számítok – mondta a Davis Kupa csapat kapitánya, Köves Gábor. – Párosban fontos szerep juthat még Borsos Gábornak is, ezen a téren ugyanis értékes tapasztalatokkal rendelkezik. Az idei szezonban egyébként nemcsak az első két játékosunk, de a két fiatal, Valkusz Máté és Piros Zsombor is sokat lépett előre. Utóbbiaknak még egy sérülésmentesen és a mostanihoz hasonló eredményekkel végigjátszott évre van szükségük ahhoz, hogy Marcit és Attilát megközelítsék. A csapatbekerülésért Nagy Péter is mindent megtesz, ezért egyelőre nem tudok konkrét névsort adni. Az biztos, hogy az említett játékosok alkotják a bő keretet.”

A kapitány folyamatos kapcsolatban van mind a hat játékossal, követi az eredményeiket, ha teheti meg is nézi a mérkőzéseiket. Fucsovics Márton az, akivel zsúfolt nemzetközi programja miatt, érthető módon, ritkábban beszél. Emiatt azonban egy cseppet sem aggódik, Sávolt Attilánál jó kezekben van elsőszámú játékosunk, aki egyszerűen csak teszi a dolgát és játszik. A célzott felkészülést a Davis Kupa találkozót megelőző kedden kezdik majd legjobb teniszezőink, ám azok a játékosok, akik korábban hazatérnek a nemzetközi színtérről, a közös gyakorlásokba is előbb kapcsolódnak majd be.

“Teniszezőink programja nagyon zsúfolt, ezt természetesen figyelembe kell vennem. Marci éppen a US Openen vesz részt a csehek elleni mérkőzést megelőzően, szívből remélem, minél több meccse lesz, tehát minél messzebb jut a főtáblán. Az ő esetében a kemény borításról átállni a salakra, semmiképpen sem jelent majd túl nagy gondot, erre egy hét biztosan elegendő lesz. Még ha meglepetést okozna New Yorkban, akkor is maradna ideje megszokni a Davis Kupa hazai körülményeit. S ha már a meglepetések szóba kerültek, a csehek elleni meccs is tartogathat váratlan fordulatokat. Mindkét fél részéről. Éppen ezért nagyon nehéz mérkőzést várok, a játékosok napi formájától függ majd, ki lesz a végső győztes. A hazai közönség támogatására is nagyon számítunk. Úgy érzem, most picivel több esélyünk van, mint volt tavaly, az oroszok ellen.”

A ranglista helyezések alapján azonban nem a magyar válogatott az egyértelmű esélyes. Köves Gábor ráadásul Roman Jebovy-ra is felhívta a figyelmet, akit egyéniben ugyan nem jegyeznek, de a páros világranglistán hazája legjobbjaként, az előkelő 59. helyen áll, így Magyarországon is biztosan segíteni fogja csapatát. Éppen ezért lehet fontos a mi részünkről Borsos Gábor duóban szerzett tapasztalata, ha ezen múlna a találkozó sorsa. A kapitány szerint arra mindenképpen meg van az esélyünk, hogy egy kiélezett, ki-ki meccs legyen a Davis Kupa világcsoport rájátszásában, a Csehország elleni találkozó.

No persze, a tavalyi nagyszerű menetelést és a hazai közönség akkori támogatását figyelembe véve, a magyar csapat aligha elégszik majd meg a másodhegedűs szerepével.

Forrás és kép: Magyar Tenisz Szövetség