A nyár a fesztiválokról szól, és ez nincs másképp a lósportban sem.

Amerikában jelenleg Saratoga tartja lázban a népet (melyről pár nap múlva itt is szólni fogunk egy igen fontos futama miatt), Európában pedig a yorkshirei Ebor fesztivál ülteti tűre a galopp szerelmeseit.

A pazar program alapján ma 12:55-kor startol az első futam York-ban, de ha valaki csak a Gr1-ért kapcsolna az adásra, annak 14:35-re kell állítania az ébresztőjét, hogy ne késse le azt az International Stakes-t, ahol az idén brillírozó Poet’s Word próbálja Duke Of Marmalade 10 évvel ezelőtt egyedüliként elért sikerét megismételni. Ugyanis eddig csak ő tudta megnyerni egy azon évben a Prince of Wales’s Stakes-t, a „King George”-ot és az International-t. James Doyle pedig még a Dubai Világkupa győztest sem vállalta lovaglásra, annyira biztos Poet’s Word fölényében.

Természetesen egész nap – és egészen szombatig – az (angol) lóversenyzés krémjét láthatjuk a yorki gyepen, így érdemes végigkövetni a versenynapokat. A csütörtöki Yorkshire Oaks (Gr1) 16:35-kor, a kétévesek pénteki Nunthorpe Stakes-sze (Gr1) szintén 16:35-kor és a monumentális mezőnnyel startoló szombati Ebor hendikep 16:40-kor veszi kezdetét.

Addig pedig, míg friss beszámolóval nem jövünk holnap az International-ról és egy hét múlva az egész fesztiválról, tekintsünk is körbe, mi történt az elmúlt napokban. Kalifornia fénylő egén egy csillag lehullott és egy újabb került fel, hiszen a káprázatos Unique Bella nyolc Graded, benne három Grade 1-es győzelemmel a háta mögött befejezni kényszerült a versenykarrierjét. A csodás szürke kanca ugyanis a hétvégén lesérült, és már nem térhetne vissza a szezonzáróra csúcsformájában.

Mellette Accelerate és csapata épp a mén csúcsformáját ünnepelik, hiszen két Grade 1-siker után végleg letette védjegyét, mint az idei szezon egyik legkiemelkedőbb játékosa, miután 12 és fél hosszal nyerte a Pacific Classic-ot. Ötévesen tényleg megtalálta szárnyait John Sadler idomítottja és az őszi Breeders’ Cup Classic legfőbb várományosává lépett elő.

Santa Anita-ban pedig méltó emléket állítanak nem a mostani, hanem a három évvel ezelőtti Hármas Korona bajnok American Pharoah-nak: a kétévesek FrontRunner Stakes-e (Gr1) fogja mostantól 2014-es bajnoka nevét magán viselni, és már idén (szeptember 29-én) American Pharoah Stakes-ben fognak futni a fiatal telivérek.

Európán belül pedig Franciaország volt színpada a legnagyobb jeleneteknek a héten: a kétéves kancák meglehetősen izgalmas befutót hoztak a deauvillei Prix Morny-ban (Gr1; 1200 m). A győzelmet Pretty Pollyanna harcolta ki magának, megadva Michael Bell második Morny trófeáját – 24 évvel az első után.

Ugyanitt Deauville-ban a négyláb kesely és hófehér lámpás világhírű viselője, az összetéveszthetetlen Talismanic tért vissza Gr3-as győzelemmel a versenypályára. A kiváló turf-lovat azóta nem láthattuk, hogy kiábrándító kilencedikként futott be a Dubai Világkupában. A jelenlegi cél neki az ominózus Prix de l’Arc de Triomphe.

Nyitókép: GG.com / Poet’s Word King George győzelme