Saratoga lezárult, a Spring Carneval pedig épp csak elkezdődött.

Az amerikai záró partiról már beszámoltunk, de a saratogai 40 versenynapos szezon végeztével az végső összesítések is nyilvánosságra kerültek: Chad Brown tréner második H. Allen Jerkens címét hozta el, mely a saratogai sorozat legsikeresebb trénerének jár, de még hogyan! Megdöntötte azt a rekordot, melyet saját maga állított a New York-i nyári pályán: 46 győztest vezetett vissza. Hat Graded futamban (két Gr1-ben) nyertek lovai, 4,4 millió dollárnyi össznyeremény landolt nála.

Nyugatabbra tekintve Bob Baffert növelte tovább saját rekordjait, mikor Game Winner révén 14. alkalommal nyerte meg a kétévesek számára nyitott sprintfutam, a Del Mar Futurity (Gr1) trófeáját.

Floridában pedig a magyarul tudók biztos megmosolyogták a befutót, mikor hétfőn a Gulfstream Park-i sárban Bradshaw nyerte meg az 1200 méteres nyeretlenek versenyét – ezzel válva apjának az első győztes ivadékává. Az apa neve pedig biztos sokszor nyelvtörést okoz a helyieknek: Csabának hívják az Indiana államban fedező, többszörös Graded Stakes-győztes telivért.

Németországban magasan lobogtak a királykék zászlók, miután a Godolphin istállóból érkező Best Solution győzedelmeskedett a 146. Grosser Preis von Baden-ben (Gr1). A világutazó telivér ezzel természetesen nem áll meg: szezonvégi céljuk ugyanis vele az ausztrál Caulfield Cup és a Melbourne Cup.

A Royal Ascot-on lesérült Harry Angel (nyitóképen) visszatérésére készül: miután a Diamond Jubilee Stakes-ben beakadt a lába a startgépbe, a négyéves sprinter épp időben került vissza a pályára, hogy megvédje címét a haydocki Sprint Cup-ban (Gr1) szombaton 17:15-kor.

Az ősz pedig egyet jelent Európában a Prix de l’Arc de Triumphe okozta növekvő lázzal: James Doyle került szembe most a zsokék mumusával. A káprázatos Irish és Yorkshire Oaks győztes lova, Sea Of Class ugyanis fiatalsága és neme miatt komoly súlyengedménnyel bír ParisLongchamp-ban, melyet lovasa elmondása szerint csak remélni tud, hogy el fogja érni.

Eheti krónikánk végére pedig egy ausztrál gyöngyszemet hagyunk:

Humidor viccelte meg az indulókat, és nyerte meg karrierje harmadik Gr1-es trófeáját a Spring Carnival nyitónapján rendezett Memsie Stakes-ben. A hatéves herélt olyan jól futott tavaly a Cox Plate-ben (második lett), hogy idén megint megpróbálják elkapni vele a királynőt.

Fotó: @worldsbesthorse Twitter