Miközben Piros Zsombor hatalmas bravúrt  aratva győzött a Davis Kupában, férfi kosárlabda-válogatottunk egy szintén nem várt győzelemmel örvendeztette meg a sportág szerelmeseit.

Kezdjük Budapesten.

Piros Zsombor öt szettben, 4 óra 23 perces mérkőzésen legyőzte az esélyesebb Jíri Veselyt a Magyarország-Csehország tenisz Davis Kupa világcsoport osztályozó pénteki nyitányán.

A világranglistán 419. magyar játékos februárban egy tét nélküli győztes meccsen mutatkozott be a válogatottban Belgiumban, így második DK-találkozójára készült. Balkezes ellenfele ágyéksérülés miatt több mint egy hónapig harcképtelen volt, a US Opent is kihagyta, ám saját bevallása szerint tökéletes erőállapotban érkezett a Lurdy Ház parkolójában kialakított salakpályára.

A szintén budapesti folytatásra mintegy 150 vendégszurkoló látogatott ki, akik zászlókkal, parókákban, trombitával, egyenpólóban biztatták a 25 éves Veselyt.

A 18 éves Piros remekül kezdett az ATP-rangsorban 91. riválisa ellen, egy brékkel 2:1-re vezetett, ám a következő négy gémet a kevesebbet rontó ellenfél hozta. A budapesti játékos végül 4 óra 23 perces drámai küzdelemben aratatt bravúrgyőzelmet.

Piros lihegve, de mosolyogva nyilatkozott váratlan diadala után:

Őszintén szólva teljesen kivagyok. Az eredményjelzőre nézve érthető, hogy miért görcsöltem, én tulajdonképpen már attól boldog voltam a mérkőzés közben, hogy szettet nyertem” – mondta, hozzátéve, a közönség segítette át a legnehezebb pillanatokon.

A magyar csapat – amely 1996 után tavaly került vissza a legjobb 16 nemzetet felvonultató világcsoportba – a februári nyolcaddöntőben 3-2-re kikapott a 2017-ben döntős Belgiumtól, ezért kell osztályozót játszania, elvileg a bennmaradásért. A DK-osztályozónak ezúttal azonban a 2019-es kiemelésen kívül nincs komoly tétje, mivel a nemzetközi szövetség augusztusban radikálisan átalakította a sorozatot, és a párharcok vesztesei is szinte biztosan ott lesznek jövő februárban a világcsoport 24 csapata között.

Eredmények, Davis Kupa, osztályozó:

Magyarország-Csehország 1-1 – állás az első nap után Piros Zsombor – Jirí Vesely 3:6, 6:4, 4:6, 7:6 (7-3), 7:5 Valkusz Máté-Lukas Rosol 1:6, 2:6, 4:6

A mai program: Nagy Péter, Borsos Gábor-Adam Pavlasek, Roman Jebavy 16.00

Vasárnap: Valkusz Máté-Jiri Vesely 13.00 Piros Zsombor-Lukas Rosol

A magyar férfi kosárlabda-válogatott 74-59-re nyert Hollandiában a világbajnoki selejtezősorozat második szakaszának pénteki nyitányán.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese – melyből hiányzott a térdműtéten átesett Hanga Ádám – főként a nyáron Spanyolországba szerződött Perl Zoltán és a csapatkapitány Vojvoda Dávid révén remek rajtot vett.

A vendégek csaknem végig vezettek, a nagyszünetben 34-41 volt az állás.

Térfélcsere után a tavaly Európa-bajnoki nyolcaddöntős válogatott 14 ponttal elhúzott, és a hátralévő időben a hollandok már csak hat pontra tudtak felzárkózni, ráadásul a hajrá ismét a magyaroké volt, így végül 15 pontos különbséggel győztek. A nemzeti csapat legjobbja Vojvoda lett 23 ponttal.

image

Csapatunk igazi vezére volt a friss kispapa, Vojvoda Dávid

Hétfőn 18 órától a magyarok az olasz csapatot fogadják Debrecenben.

A csoport többi mérkőzésén: Olaszország-Lengyelország 101-82 Horvátország-Litvánia 83-84 Az állása (a csapatok magukkal hozták az első szakasz eredményeit): 1. Litvánia 14 pont, 2. Olaszország 12, 3. MAGYARORSZÁG 11, 4. Horvátország 10 (514-503), 5. Lengyelország 10 (518-511), 6. Hollandia 10 (493-490) Forrás: MTI, képek: MTI Fotó: Kovács Tamás, FIBA basketball