James Doyle első ausztráliai Gr1-es győzelmét aratta…

…a caulfieldi Sir Rupert Clarke Stakes-ben. Charlie Appleby-vel nem véletlenül utaztak Ausztráliába a hatéves Jungle Cat-tel (nyitóképen), ki felülkerekedett megannyi hazai indulón az 1400 méteres futamban. Ezzel már zsinórban második felsőkategóriás győzelmét aratta a sprinter: legutóbb ugyanis a márciusi Dubai Világkupa napján brillírozott.

A rosehilli Gr1-ben, a szintén 1400 méteres Golden Rose-ban Chris Waller tréner idomítottja került a címlapokra: The Autumn Sun istállótársához, Winx-hez híven galoppozott fel az utolsó helyről az elsőre, „szupersztár a láthatáron”-t üvölteni késztetve az ausztrál kommentátort.

 

Az idén szupersztárként berobbanó Poets’ Word azonban kihagyja a 2018-as szezon lezárását: a kétszeres G1-győztes sérülés miatt vonul kényszerpihenőre a szezon végéig.

A Darley-Coolmore viszály pedig kezd csillapodni: a Coolmore több kancát is Dubawi elé küldött, így „cserébe” a Darley is viszonozta ezt. Az örök legenda Galileo a 2011-es Epsom Oaks hősnő Dancing Rain-t, vagy a kétszeres Gr2 győztes Usherette-et is fedezni fogja.

Európában a versenyszezon végeztének közeledésével egyre jobban haladunk a tenyészszezon felé is: jelenlegi felmérések szerint Caravaggio és Churchill a „legelfoglaltabb” ifjú fedezőmének Európában.

A Coolmore America frissítette az árait: a két Hármas Korona nyertes lovat is a repertoárban tudható vállalat 110,000 dollárért kínálja American Pharoah-t, és 150,000 dollárért Justify-t a 2019-es fedeztetési szezonra.

Az amerikai versenypályán íródott idei sikersorozat pedig megszakításra került: nem a homokon, hanem a versenyintézőség irodájában. A zsinórban négy Gr1-verseny győztes Monomoy Girl-t második helyre sorolták vissza az egyenes vonal be nem tartása miatt a Cotillion-ban, így a nagy rivális, Midnight Bisou került ki nyertesként.

A beköszöntő ősz már égetően közel visz minket a világversenyekhez: John Gosden úgy nyilatkozott, hogy az idei üstökösét, Roaring Lion-t a Breeders’ Cup felé irányítják. Hogy ténylegesen starthoz áll-e a BC Turf-ben vagy a Classic-ban, az az angliai időjáráson fog múlni – ha a sok esőtől mély lesz a Champions Day-en Ascot gyepe, akkor utazik a tengerentúlra.

Fotó: @MelbRacingClub