Meetingekben nem szenvedett hiányt az elmúlt hét.

Európa legnagyobb versenyéről, a Prix de l’Arc de Triomphe-ról hétfő reggel már olvashattak a Racing Portal sorain, most a vasárnap további öt (!) Group1-futamáról is szólnánk pár szót. A topversenyek sorát a kétévesek nyitották: először Lily’s Candle (Style Vendome) és Pierre-Charles Boudot hozták el a Prix Marcel Boussac – Criterium des Pouliches trófeáját egy fergetegesre sikerült befutó (az első három helyezett nyakhosszon belül ért célba), majd félórával később Saeed bin Suroor Royal Marine-ja (Raven’s Pass) galoppozott haza hasonlóan szorosan, de jóval magabiztosabban a Prix Jean-Luc Lagardere-ban.

Ezt követően a főfutam sem mellőzte a drámát, majd a nap első “nagyobb” különbségű győzelmét Wild Illusion (Dubawi) szállította Charlie Appleby-nak a Prix de l’Opera-ban, a kanca egy hosszas sikerével a Godolphin már másodjára állhatott fel a dobogó legfelső fokára. “Miénk volt a legjobb ló, és minden egyértelmű volt a versenyben. Megérdemelten győzött” – dicsérte idomítottját Appleby.

Nem csak a nap meglepetését, de talán legizgalmasabb végjátékát is hozta a sprinterek összecsapása a Prix de l’Abbaye de Longchamp-ban, elég, ha annyit elárulunk, hogy öt telivér ért célba egy hosszon belül. A címvédő Battaash tisztes helytállással negyedik, a kupát pedig egy megbízható, ám jóformán teljesen ismeretlen kanca, Mabs Cross (Dutch Art) és Gerald Mosse szerezte meg Michael Dods-nak.

“Erről álomdtunk, egyszerűen hihetetlen, különösen egy saját tenyésztésű kancával” – áradozott a pej egyik futtatója, Emma Armstrong.

A csúcsfutamokat a Prix de la Foret búcsúztatta, a rövid- és középtáv határán rajtoló összecsapásban a már megszokott végletekig kiélezett végjáték után One Master (Fastnet Rock) érte el elsőként a célvonalat, ezzel Pierre-Charles Boudot a nap második duplázójává lépett elő, William Haggas pedig valamelyest kiengesztelődhetett a centik híján elveszített ARC-ért.

Miközben mi ideát a kontinens legjobbjait ünnepeltük, a tengerentúlon is összehoztak egy kisebb, de említésre méltó hétvégét Belmont Park-ban. Ha mind a négy Gr1-versenyt bemutatnánk a párizsiakhoz hasonlóan, estig itt ülhetnénk, így elégedjünk meg a főfutammal, a kétévesek Champagne Stakes-ével. A párizshoz hasonló szoros küzdelem ezúttal elmaradt, csikók mérföldes vetélkedését Complexity végig vezetve nyerte.

“Nagyon büszke vagyok erre a lóra” – nyilatkozta trénere, Chad Brown, aki nem mellesleg a négyből három kiemelt versenyt elhozott idomítottjaival. “Sebességre lett tenyésztve, de az erőjével és a kiemelkedő tehetségvel a származása talán nem szabhat neki határt.”

Maclean’s Music stakes-debütáló fia ezzel azon túl, hogy berobbant évjárata élvonalába, a novemberben esedékes Breeders’ Cup Juvenile egyik favoritjává lépett elő.

_ ss_ 20181006_ Complexity wins Champagne Stakes_ eclipse sportswire _Sue Kawczynski-ESW-CSM_034

Hozzátartozik a belmonti történésekhez egy kevésbé lényeges, de mindenképpen említésre méltó esemény: a kevésbé ismert Manny Franco karrierje 1000. sikerét ünnepelhette, miután egy allowance futamban győzelemre lovagolta Courageous Bet-et.

A versenyek után kanyarodjunk vissza az öreg kontinensre, ahol a héten zajlott le az Orby Sale. Az árverés legborsosabb árat a 318-as számú pej kanca tudhatta magáénak, az Epsom Oaks-nyerő Forever Together húga ugyanis nem kevesebb, mint 3,2 millió euróért került új gazdájához, ami a szezon eddigi legmagasabb leütése.

Végezetül pedig, kicsit borzolva a kedélyeket a hétvégére, véglegesítették a The Everest második kiírásának startlistáját. A világ legdrágább gyepversenyéről holnapután külön cikkben olvashatnak, így most nem ecsetelnénk hosszan a sprint mezőnyét, de egy biztos: idén hatalmas díjazásához méltó csatát ígér Ausztrália szuperfutama.

Képek: Racing Post, America’s Best Racing