Kosárlabdarovatunk hűséges olvasói is meglepődve kérdezgetik: mi folyik ott Sopronban?

A határszéliek éppen csak elkerülték májusban a búcsút ez első osztálytól. A csapat nagy részét kicserélték és a bajnoki nyitányon elkapták a tavalyi ezüstérmes Falco-t. A második meccsen ugyan botlottak Pécsett, de tegnap ismét a szebbik arcukat mutatták. Pedig nem akárki, hanem a bajnoki címvédő és kupagyőztes érkezett a Novomatic Arenaba. Kétségtelen, hogy az Olaj közel sem szebbik arcát mutatta, de a hazaiak – főként remekelő amerikai légiósainak köszönhetően – egészen a 37. percig vezettek. Az Olaj csak 75:75-nél tudott egyenlíteni. Ami itt következet az őrület volt maga. A csapatokra egyértelműen ráragadt az idegesség és sorra hibázták el a lehetőségeket mindkét oldalon. A hihetetlenül izgalmas végjátékot végül 82:81-re a Sopron nyerte, így Sabáli Balázs csapata elmondhatja magáról, hogy mindkét tavalyi döntőst két vállra fektette, igaz mindkettőt hazai környezetben. Szurkolói fórumokat olvasgatva egyértelmű és egybehangzó a vélekedés: az Olaj amerikai játékosai öt mérkőzés után nem tűnnek bombaigazolásnak, és akkor finoman fogalmaztunk.  Különösen most volt nagy a kontraszt, amikor láttuk a Sopron amerikait pl. Warner-t vagy Lemar-t parádézni.

Sabáli Balázs nyilatkozata a szövetség honlapjának: Mindig öröm egy kis csapatnak megverni a tavalyi bajnokot, így van ez ma este is. Azt gondolom, hogy megérdemeltük a győzelmet. Az első három negyedben kontrolláltan játszottunk, és próbáltuk végrehajtani mindazt, amire készültünk. Ugyanakkor a Szolnok van annyira jó csapat, hogy egy védekezés váltással megzavart minket, valamint Vojvoda Dávid extra percei visszahozták a vendégeket a mérkőzésbe. Szomorú lettem volna, ha kikapunk úgy, hogy végig vezettünk, de ez benne van a kosárlabdában, ám úgy érzem, hogy a mai atmoszférában nem lehetett más a vége, mint hazai győzelem. A győzelmet a helyén kell kezelni, és készülni kell a következő találkozóra.” 

A Kaposvár ráijesztett a tavalyi ezüstérmesre. Még úgy is 15:2-vel kezdtek, hogy a sérült Spicát Harazin kényszerült helyettesíteni a  festékben. A Falco azonban megcsillogtatta azokat az erényeket, amelyek őt csak az Arena Savariaban jellemzik, és főként a 20 pontig jutó Norfleet vezérletével és a maga javára fordította a találkozó kimenetelét.

A debrecenieknél ismét vezér volt Dugat (34 VAL), de jászberényi oldalon sokkal jobban eloszlottak a terhek, így Nelson-ék (ő 37 VAL) győzelemmel távoztak a cívisvárosból.

Budapesten tovább mélyülnek a ráncok, miután a ZTE is vidáman utazott haza a fővárosból. Bencze Tamás csapata is 100%-os három forduló után.

Férfi NBI/A, alapszakasz, 3. forduló

Sopron KC – Szolnoki Olaj KK 82-81 (23-13, 16-23, 23-14, 20-31)
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Kaposvári KK 79-60 (9-17, 24-13, 27-14, 19-16)
DEAC – JP Auto-JKSE 73-80 (16-23, 20-16, 16-18, 21-23)
Serco-TF-Budapest – Zalakerámia ZTE KK 62-87 (18-21, 12-26, 19-21, 13-19)

Sereg András, kép: MKOSZ