Beszámoltunk már róla korábban, hogy micsoda őrület várható a három szabadidomító legenda közös budapesti fellépése kapcsán.

December első hétvégéjén azonban a világ legjobb fogathajtói is figyelmet kérnek.

FOGATHAJTÓ CSÚCSTALÁLKOZÓ
Világbajnokok a Papp László Budapest Sportarénában
2018. december 1-2.

November 4.-én indult (Lyon, FRA) és 2019. február 10-én (Bordeaux, FRA) a döntővel zárul a Nemzetközi Lovas Szövetség Négyesfogathajtó Fedeles Világkupa sorozata. (FEI Driving World Cup)

Három holland világklasszis (Ijsbrand és Bram CHARDON, Koos DE RONDE), az egymás után három világbajnokságot nyerő ausztrál Boyd EXELL, az idei Vb (USA, Tyron) egyéni ezüstérmese az amerikai Charles WEBER, az ugyancsak vb-szereplő
belga Eduard SIMONET és Glenn GEERTS, a francia Bemjamin AILLAUD, a svájci Jérome VOUTAZ és a világranglistát vezető DOBROVITZ József indul a FEI versenysorozaton.

BUDAPESTEN STARTOLNAK:
Az Arénában Ijsbrand és Bram CHARDON (23 világbajnoki győzelemmel), Jérôme VOUTAZ, Glenn GEERTS és DOBROVITZ József mérkőzik.

Az esélyes? Mind az öt hajtó.

Óriási verseny – a februári döntőbe jutásért! Ifj. DOBROVITZ József szabadkártával indul.

01

“Chardon király” 2014-ben Vecsésen

ÍGY KEZDŐDÖTT!

A Díjugrató Világkupa-sorozat immár a negyedik évtizede él. A svájci Max Amman ötlete alapján 1978-ban kelt életre egy ősztől tavaszig tartó téli versenysorozat. Abban az időben nagyon kevés helyen rendeztek fedeles versenyeket. Így a javaslatot tárt karokkal fogadta a nemzetközi díjugrató közönség.

A FEI Díjugrató Világkupa sikerein fellelkesülve a Nemzetközi Lovas Szövetség éveken át dédelgette a FEI Fogathajtó Világkupa létrehozásának ötletét. Végül 2000-ben összeült a „Fogathajtók Ötletfóruma”, amely kommunikációs-, marketing- és
reklám szempontból mérte fel a lehetőségeket.

Döntöttek: 2001. novemberében a négyesfogatok részvételével – figyelemmel a sportcsarnokok adta lehetőségekre – speciális szabályok szerint rendezték az első Fedeles Fogathajtó Világkupát. A szabadtéri versenyeken gyűjtött pontok alapján a világ 10 legeredményesebb négyesfogathajtója nevezhet e versenysorozatra;
közülük a hat legjobb kerül a döntőbe. 2007-ben Magyarország sikeres próbaversenyt rendezett és 2008-tól Budapest bekerült a FEI World Cup Fogathajtó Világkupa versenynaptárába és – nagy megelégedésre – eddig 11-szer volt házigazdája a világ legjobb fogathajtói csúcstalálkozójának.

Idén Budapest mellett további helyszínek: Lyon (FRA), Stuttgart (GER), Maastricht (NED), Stockholm (SWE), Genf (SUI), London (GBR), Mechelen (BEL), Lipcse (GER). A döntő: Bordeaux (FRA).

Budapest csatlakozott Európa lovas fővárosaihoz.

A FEDELES VERSENY KÜLÖNLEGES HANGULATA

Sikersportágunk, a fogathajtás szabadtéri versenye három számból – a díj-, a maraton és az akadályhajtásból – áll. A fedeles verseny programjából – a szabadban első számként kiírt, a lovak idomítottságát bemutató – a díjhajtás kimarad. A fedeles
verseny-pályáját legfeljebb 15 akadályból építik. Közülük általában 3 a maraton-, a többi az akadályhajtásnál használt bójákból – tetején labdákból – álló akadály.

A fedeles verseny alapvetően eltér a szabadtéritől. Itt szinte minden más: a zárt tér, a fény, a hang, a közönség közelsége különös légkört teremt. Ehhez a lovak – és persze a hajtók is – nagyon eltérő módon alkalmazkodnak. Vannak „fedeles specialista” lovak! A gyorsabb, robbanékonyabb, a fény- és hangjátékoktól – tehát a szokásoktól merőben eltérő körülményektől – nem félő, jó idegzetű lovak startolhatnak itt sikeresen. A felfokozott hangulatú fedeles verseny izgalmas, látványos, pergő. Az első és az utolsó hajtó között sokszor csupán tized-század másodpercek döntenek. A verseny a pályán eltöltött idő – másodperc – és a bóják tetejéről levert, vagy érintetlen labdák alapján dől el. Egy labda leveréséért 5 másodperc büntetés jár.

Itt a sikerhez bravúr kell.

Prof.dr. Fehér Károly/Magyar Lovassport Szövetség, második kép: Racing Portal