Célegyenesbe ér a nemzetközi galoppszezon.

Dollármilliókért csattant a kalapács Kentucky-ban: a novemberi keenelandi és Fasig-Tiptoni árveréseken kínálják eladásra minden évben a legérdekesebb tenyészkanca jelölteket. Idén sem volt szerény a felhozatal: Keeneland-on a filmvászonra illő versenytörténetű Lady Eli 4,2 millió dollárért került a Hill N Dale-re. Az ötszörös Gr1-győztes kanca ráadásul az Államok jelenleg legfelkapottabb ménjétől, War Front-tól vemhes. A Fasig-Tipton volt a helyszíne a Scat Daddy mánia utolsó hullámainak: két lánya lett az aukció legdrágábban és harmadik legdrágábban eladott egyede. Lady Aurelia (nyitóképen) eszméletlen magas árat, 7,5 millió dollárt ütött meg: a kétszeres Royal Ascot-i hősnőnél ugyan effektíve a tenyésztője, a Stonestreet maradt a tulajdonos, de Barbara Banke ezzel kivásárolta társtulajdonosát. Daddys Lil Darling pedig 3,5 millióért gyarapítja tovább a Coolmore „Scat Daddy génbankját”, mely versenyfutást az idővel már korábban ecseteltük itt a Racing Portalon.

A szezonzáró meetingek lassú múlásával a világranglisták is folyton frissülnek és alakulnak: az IFHA rendszerében a Champions Day-en brillírozó Cracksman 130-as értékeléssel fellépett a negyedik Cox Plate-jét is megszerző Winx mellé a világ csúcsára. Egészen friss hír, hogy a Darley csodaménje, a legendás Frankel fia a Dalham Hall Stud-ban fogja megkezdeni jövőre tenyészkarrierjét Newmarket-ben – potom 25 ezer fontért. (A papa 175 ezerért fedez jelenleg a Juddmonte-nál.)

A 2012-es amerikai klasszikusok sztárja, a Kentucky Derby és Preakness bajnoka, I’ll Have Another pedig hazatér. A ménesi karrierjét Japánban megkezdő telivér a kaliforniai Ballena Vista Farm-ra kerül 6 ezer dolláros fedeztetési díjjal. A Hokkaido farm által 10 millió dollárért, öt évre bérelt mén Japán második legjobb elsőéves ménje volt.

A nemzetközi „marathonisták” oszlopos tagja, a kilencéves Sheikhzayedroad búcsúzik nagyszámú rajongóitól, és befejezi versenykarrierjét. A 49 alkalommal futott herélt acélossága ellenére is csak egy Gr1-győzelmet jegyzett, és pályafutása során Kanadától Dubaiig utazott.

A friss Breeders’ Cup bajnok Expert Eye szintén búcsút int a tribünök sikító tömegének, és megkezdi második karrierjét a Banstead Manor Stud-ban. A Juddmonte negyedik generációs saját tenyésztésű telivére 20 ezer fontért fog fedezni.

A közelgő távol keleti Turf Világbajnokságon pedig jogosan lesz hiányérzete a sprintfutamok mezőnyét böngészve bármely galopprajongónak: a Hong Kong Jockey Club egy jó ideje tartó vitát szüneteltet azzal, hogy kizárja az ausztrál tréningezésű telivérek indulását Hongkongban. A HKJC ugyanis igyekezete ellenére nem tudott megegyezni az Ausztrál Agrár- és Vízerőforrások Minisztériumával akár csak átmeneti megoldással is, hogy enyhítsenek az újonnan hozott szabályozásokon, miszerint nem lehet Hognkongból közvetlenül Ausztráliába importálni lovat. Az ötödik kontinens repülőgépei így idén egészen biztosan kihagyják a decemberi parádét.

Fotó: @CourtneyNSnow Twitter